Društva počivaju na plećima žena. One rađaju i odgajaju one iste muškarce koji kasnije upravljaju svijetom. Žene u savremenom društvu rade i po nekoliko poslova, često u diskriminirajućim kolektivima grade karijere; kuhaju, peglaju, brinu o zdravlju roditelja i djece; trebale bi biti lijepe i njegovane na zahtjevnom tržištu estetike… a stignu li misliti na sebe i na svoje zdravlje?

Dva poznata lijepa lica, majke, poslovne žene: TV producentica Emela Burdžović sa N1 i sarajevska glumica Nadine Mičić nam govore kako one u tome uspijevaju. Biti zdrav, kako kaže Emela, znači biti mentalno stabilan.

„Voditi zdrav život za mene podrazumijeva biti u mentalnoj stabilnosti, biti dosljedan idejama, znati šta želiš, koji su ti ciljevi. Znači i paziti na svoje okruženje, birati ljude koji će ti biti u okruženju i koji će dijeliti dobru energiju, kaže Burdžović.

Nadine Mičić

Nedavno je Nadine ispunjavajući majčinske obaveze sa sinom Kajom, koje uključuju i asistenciju  u savladavanju vještine vožnje romobila i još mnogo toga, pokušavajući sustići zaigranog dječaka – ostala bez daha. Plitak dah, jedan od pokazatelja nedovoljne kondicione spreme, nije obeshrabrio Nadine. Ona zna da se sve može promijeniti, ako se pristane na malo napora.

“Ne volim vježbati. Radim to već godinu, prepoznajem sve benefite po tijelo i um koje donosi kvalitetan trening, ali ja se nisam uspjela zaljubiti u to. Sigurna sam da nisam jedina. Razumijem da postoje ljudi koji uživaju u treninzima, ja ipak više uživam u dobroj hrani. Stoga mi je Body Space otkriće iznad svega. Space shuttle (svemirska letjelica) doslovno, fitness novog doba u pravom smislu te riječi. Fascinira me činjenica da postoji mogućnost da za upola manje vremena mogu postići tako dobre rezultate”, govori Nadine.

Emela Burdžović

Holistički pristup

Body Space je koncept fitnessa novog doba koji uvažava činjenicu da savremena žena ima sve manje vremena, a brzo vidljivi rezultati su jedini apsolutni motivator da nastavimo s vježbanjem. Zdravlju se posvećuju holistički s naglaskom na tri pravca: redovna vježba, zdrava prehrana i menadžment stresa –  polaznicima su dostupni savjeti ljekara raznih disciplina koji obuhvataju zdravlje žena s posebnim fokusom na one u dobi od 35+.

I Emela priznaje da nije obožavateljica teretana.

“Nisam bila sklona vježbanju, S Body Space sam to promijenila. Ranije bih nalazila opravdanje, ali s ovim načinom nemam razloga za isprike. Godinu dana sam u Body Spaceu. Volim tu atmosferu, zajedništvo, nepostojanje kompeticije što je najčešće prisutno u drugim fitness centrima i teretanama, podrška smo, šarolika je ekipa”, pojašnjava Emela.

Pripreme za izvođenje uloga podrazumijevaju i fizičku spremu, ponekad i naglašeno. Osim klasičnih treninga, glumci su ponekad u obavezi savladati i borilačke vještine. Zato je kondiciona spremnost od iznimne važnosti.

U ovom poslu nemate luksuz biti nespremni, imati loš dan. Kada su snimanja u toku, producent neće prekinuti snimanje jer se neko ne osjeća spremno, tvoja je dužnost, kao i na bilo koji drugi posao doći sa svim svojim kapacitetima. Glumica, dakle, prije svega mora biti zdrava. Kad se priprema predstava, radimo intenzivno, vikendi, tačnije vrijeme za odmor, gotovo da i ne postoji. Da bih izdržala takav tempo, moram biti kondiciono spremna. Na taj način, osim što sebi olakšavam, doprinosim i projektu za koji radim”, kaže Nadine.

Nadine Mičić

Zašto smo se zaljubile u Body Space

Emela kaže kako posljednjih godina posvećuje brigu prehrani zbog činjenice da je u generaciji 40+, ali i zbog problema sa štitnom žlijezdom.

„Volim jesti, ali se moram kontrolirati. Izbjegavam gluten zbog štitne žlijezde, a trudim se što više jesti salate, meso, ribu, proteine i vlakna.“

Nadine je prije dvije godine postala majka. Dolazak novog mladog bića suočio ju je sa vjerovatno najvećom promjenom prioriteta u životu svake žene

Kada sam se porodila, mislila sam da sam izgubila sebe. Sav moj fokus i sreća bili su usmjereni da to malo biće bude zdravo. Nemojte me pogrešno shvatiti, silno sam uživala i uživam u tome, ali mi je bilo važno da se vratim sebi jer znam da je to jedini put da i Kaji budem dobra majka. Spremila sam raspored prema kojem ću jednom sedmično uraditi nešto za sebe, otići na feniranje, imati dinamiku treninga, kafu s prijateljicama, kupiti sebi nešto i, u konačnici, vratiti se svom poslu koji zaista volim” , dodaje Nadine.

Iako nisu sklone prioriteziranju, žene sebe trebaju staviti na prvo mjesto, saglasne su obje, niko drugi to za njih neće učiniti. Odgovornost prema životu i porodici podrazumijeva svakodnevnu brigu o zdravlju. Emela i Nadine pozivaju žene da se pridruže konferenciji o zdravlju žena koju organizuje Body Space u subotu, u hotelu Ibiz Style s početkom u 11 sati.

Imaćemo priliku čuti najnovija saznanja medicine iz oblasti ženskog zdravlja, ali i vidjeti po čemu je Body Space poseban i zašto nas je natjerao da vježbamo“, poručuju na kraju.