Novi senzibilitet i duh starog u spoju sa novim vremenom, riječi su koje najbolje opisuju koncept uređenja prostora karakterističan za stilisticu enterijera, Elmu Smajlović, koju vam ovom prilikom predstavljamo.

Firma Smilelove d.o.o., čija je Elma osnivačica, dugi niz godina bavila se proizvodnjom stvari za djecu, žene i dom, pod istoimenim brendom. U periodu prije prestanka proizvodnje, u julu mjesecu 2022. godine, pokrenuta je prva ekološka tekstilna proizvodnja u Bosni i Hercegovini, koja je bila finansirana od strane švedskih fondova za poduzetništvo, koji su prepoznali i ocijenili koncept jako dobrim.

Međutim, zbog svih posljedica na ekonomiju i poslovanje izazvanih pandemijom i, konačno, ratom u Ukrajini, bilo je neophodno zaustaviti rad koji je postao potpuno neisplativ zbog porasta cijena sirovina, usluga i repromaterijala, kao i zbog manjka radne snage, te velikog pada potražnje za specijalnim i luksuznijim proizvodima. Firma je prestala sa proizvodnjom, ali Elma je ipak nastavila sa radom.

Bilo mi je važno da osmislim jedan vid usluga koje mogu samostalno ponuditi, pošto je pokretanje proizvodnje u ovakvim okolnostima skoro pa nemoguće. Sve se, konačno, nametnulo samo od sebe, jer je moja izvorna ljubav upravo ljubav prema uređenju prostora. Zapravo sam se vratila na sami početak priče zbog koje sam i pokrenula tekstilni brend. Proizvodnjom stvari za dom, odnosno posteljina, prekrivača, zastora, tapeta, pidžama itd., odlučila sam se baviti još prije četrnaest godina. Kada sam počinjala, kod nas nije bilo ništa za kupiti što ne bi pokvarilo prostor. Danas je ponuda potpuno drugačija i može se pronaći dosta lijepih stvari za dom, a meni je preostalo samo da uplovim u vode stilistice za enterijere“, priča nam Elma.

Zanimljivo mi je istaći kako se moj stil uređenja prostora prepoznaje i kroz moje dosadašnje proizvode i dugogodišnji rad. Provlače se, za mene autentične stvari, a to je drugačiji pristup prostoru i kreiranje vlastitog trenda, koji je uvijek usklađen sa potrebama onih koji žive u tom prostoru, a koje učim da čuvaju stvari i da im udahnu novi život. Trendove pločastog, ugradbenog i po mjeri rađenog namještaja, maksimalno izbjegavam. Više se oslanjam na boje i sklad, kao i na dobre, kvalitetne komade namještaja koji se mogu restaurirati i osvježiti ili jednostavno kupiti, novi ili polovni. Svojim poslovnim angažmanima, kao stilistica enterijera uspijevam povisiti vrijednost nekretnina za izdavanje ili za prodaju. To me čini posebno sretnom, a klijente veoma zadovoljnima“, dodaje Elma.

Oduvijek sam uživala u svom poslu, ali sada je to mnogo izraženije. Naime, nemam više pritisak uspjeha ‘pod moranje’. Čak se i moja vizija uspjeha potpuno promijenila. Samim tim što se trudim i nastavljam dalje, osjećam se uspješnom, a to je više nego dovoljno”, zaključuje Elma na kraju našeg razgovora.

Ukoliko poželite neku od Elminih čarolija u svom stambenom ili poslovnom prostoru, obratiti joj se možete putem kontakata navedenih na Facebook stranici Smilelove.