Piše: Majda Turkić

Oktobar je mjesec simbolično posvećen podizanju svijesti o prevenciji karcinoma dojke. Posljednjih godina u BiH ga obilježavamo u zajednici kroz aktivnosti udruženja, porodica i pacijenata koji su imali ili imaju iskustva sa ovom bolešću. Ove grupe posvećene su cilju da javnosti, i onima koji nisu imali bliski susret sa osobom oboljelom od raka dojke, približe izazove sa kojima se susreću pacijenti i njihove porodice.

Podizanjem svijesti, osobe koje su oboljele od karcinoma, nemaju više osjećaj da su same i izolovane, ili da se trebaju skrivati zbog stigme koja može postojati u vezi sa tretmanom ove bolesti. Time nam govore da se to može desiti svakome od nas ili nekome nama bliskom.

Prije nekoliko sedmica, tim na čelu sa dr Lejlom Hadžikadić-Gušić objavio je publikaciju Prve smjernice u liječenju karcinoma dojke u BiH. Tim povodom, u mjesecu oktobru za Urban magazin, naša sagovornica prenosi nam svoja stručna iskustva, smjernice i savjete.

Dr Lejla Hadžikadić-Gušić danas radi u Atrium Health Levine Cancer Institutu u Charlotteu, gdje zajedno sa pacijenticama oboljelim od raka dojke vodi svakodnevnu bitku protiv ove bolesti. Tokom tih borbi, mnoge su dobijene, ali rat se i dalje nastavlja. Dr Hadžikadić-Gušić je često pozivana da piše i govori o podizanju svijesti, ali i osnaživanju žena kroz njihove svakodnevne rituale, kao što je, na primjer, ispijanje jutarnje kafe uz novine.

Karcinom dojke nije samo bolest žena, već bolest majki, supruga, sestara, kćerki ili prijateljica. To je realnost koje trebaju biti svjesne i žene, ali i muškarci. Naše porodice nisu imune na ovaj oblik karcinoma, te je umjesto ignoriranja potrebno da budemo svjesni da i mi i naši voljeni možemo biti pogođeni ovim oboljenjem.

Dr Lejla Hadžikadić-Gušić u svom jednako važnom poslu osvještavanja u zajednici, a koje proizilazi iz dokaza koje nudi literatura, kao i iskustvo u radu sa pacijentima, zagovara:

1. Veliku ulogu čini godišnji pregled mamografije. Potrebno je biti disciplinovan, evidentirati i ispoštovati svake godine datum u kalendaru, jer život nikada ne smije biti previše hektičan da ga izgubimo. Jako je važno poznavati raniju historiju oboljenja u porodici i, ako postoje raniji karcinomi, pitati ljekara da li je genetsko testiranje pravi izbor za vas. Ukoliko genetsko testiranje otkrije da nosite gen koji povećava šanse za karcinom dojke, razgovarajte o opcijama redukcije rizika.

2. Brinite o svom zdravlju. Većina karcinoma dojke povezana je sa hormonima i pozitivna je na estrogenske receptore, što sam ženski spol čini najvećim riziko-faktorom za ovo oboljenje. Postoje tri markera koja nam pomažu u odluci o liječenju, estrogen sam izlučuje tri ćelije u ženskom tijelu, a jedna od njih je masna ćelija, tako da je drugi riziko-faktor povećan body mass index, posebno nakon menopauze.

3. Potrebno je razumjeti značaj i primijeniti kvalitetnu ishranu. Ovo znači da budete prvenstveno osvješteni šta konzumirate u hrani koju unosite. Naime, većina proizvoda životinjskog porijekla sadrži u sebi hormone kojima se životinje hrane da bi uvećale masu. Važno je smanjiti unos ovakvih proizvoda ili se hraniti organskom i lokalno uzgojenom hranom.

4. Ukoliko postoji već dijagnosticiran rak dojke, ne dopustite da vam internet bude izvor informacija. Korisnije je posavjetovati se sa doktorom ili doktoricom iz ove oblasti, postaviti im pitanja koja imate i potražiti resurse u bolnici. Postoji veliki broj aktivističkih udruženja i institucija koje pružaju pomoć i podršku oboljelima od karcinoma dojke i zato je uvijek dobra ideja da tamo potražite pomoć. Također, potražite centar za liječenje, i nemojte imati nelagodu i strah da zatražite i drugo mišljenje. To je vaše tijelo i vaše zdravlje!

5. Ukoliko vam je dijagnosticiran karcinom dojke, postoje tri načina terapije: hirurško uklanjanje, radioterapija i hemoterapija. Hirurško uklanjanje podrazumijeva lumpektomiju ili mastektomiju uz biopsiju limfnih čvorova. Ranije mišljenje da je najbolje odmah uraditi radikalnu mastektomiju da se rak potpuno ukloni i više ne vrati, ne mora biti pravo rješenje za vas, jer tip tumora određuje da li trebate hemoterapiju, ali ne i da li trebate operaciju. Stoga, konsultujte se sa doktorom ili doktoricom da li postoji mogućnost da sačuvate dojku. Ukoliko je moguće, razmislite da li je ta opcija dobra za vas. Sve više znamo da radikalne operacije nisu potrebne u mnogim slučajevima.