Istanbul, jedan od najzavodljivijih gradova na svijetu, nudi fascinantnu historiju, prepoznatljivu kuhinju, živopisnu umjetničku i kulturnu scenu te mnoštvo mogućnosti za kupovinu. Najpoznatiji grad Turske posjetiteljima pruža bezbroj opcija tokom cijele godine i, zadržavajući svoj živopisni ritam i tokom zime, ostaje ključna destinacija u tom periodu za fantastično iskustvo ‘gradskog odmora’. Provedimo 48 sati u Istanbulu istražujući historiju grada, susrećući se na najzanimljivijim atrakcijama i kušajući originalnu kuhinju s Mišelinovim zvijezdicama!

Petak – Dobrodošli u prelijepi Istanbul!

Udoban i opuštajući smještaj

Bilo da putujete sami ili sa porodicom, Istanbul nudi niz hotela sa prekrasnim pogledom na Bosfor, blizinom historijskih znamenitosti i luksuznim sadržajima. Većina ovih hotela ima certifikat o održivosti Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC), a mnogi uključuju luksuzne banje i hamame.

İstanbul Ortaköy Mosque

Subota – Počnimo!

08.00-10.00: Najbolji način za početak dana: Poseban turski doručak

Idealan način za početak dana je turski doručak, koji je bogat, obilan i ukusan. Kada naručite doručak u jednom od restorana na historijskom poluostrvu – od kojih mnogi imaju prekrasan pogled na Bosfor ili grad – možda ćete biti iznenađeni onim što stiže za vaš sto. Ako još niste uživali u tradicionalnom turskom doručku, evo detalja: razni sirevi uključujući bijeli, tulum i kašar, čokelek ili mihalič; ukusne zelene i crne masline iz regiona Marmara, Egeja i Sjevernog Egeja; svježi krastavci, paradajz, paprika i zelje; i med, domaći džemovi i kajmak. Probajte menemen, nezaobilazno jelo za doručak od jaja, paprike i paradajza. I, naravno, sve to prati obilje simita, toplog kruha i svježe skuhanog čaja u čašama u obliku lale.

Bosphorus

10.00-14.00: Historijski poluostrvo, muzej na otvorenom u srcu grada

Nakon doručka, možete istražiti historijsko poluostrvo, koje veličanstveno prikazuje historijsku strukturu grada. Vrhunci ovog muzeja na otvorenom su veličanstvena i neopisivo lijepa Aja Sofija, dramatična Plava džamija i intrigantna Cisterna bazilika, kao i Topkapi palača, gdje su boravili osmanski sultani, i Istanbulski arheološki muzej u njenom vrtu. Nekoliko koraka od Aja Sofije nalazi se Muzej historije i doživljaja Aja Sofije. Područje je također dom nekoliko historijskih aščinica u kojima možete napraviti pauzu za ručak i probati čuvene ćufte Sultanahmet.

İstanbul Topkapı Palace

14.00-16.00: Kapali čaršija, koji vijekovima posjetiocima pruža ‘shopping terapiju’

Kratka šetnja vas dovodi do užurbanog Velikog bazara nakon ručka u Sultanahmetu. Dom gradskog blaga, Kapali čaršija vas poziva da pronađete svoje među blistavim izborom tepiha, keramike i pločica, nakita – i još mnogo toga!

İstanbul Topkapı Palace

16.00-18.00: Divan zalazak sunca na Bosforu

Sada je vrijeme da se tramvajem uputite do Eminonua i posjetite Bazar začina. Šarena i aromatična, ova natkrivena pijaca ima tezge sa raznim namirnicama i ljekovitim biljem, začinima, sušenim voćem i rahtalokumom. Od Bazara začina, pet minuta je hoda do trajektnih pristaništa i krstarenja Bosforom. Uglavnom polazak je na sat vremena, a ture se razlikuju po trajanju. Na kratkom krstarenju – oko devedeset minuta – možete vidjeti obje strane Istanbula sa Bosfora dok se divite zalasku sunca. Prije nego krenete u obilazak, možete grickati hljeb sa ribom sa nostalgičnih brodova u luci.

İstanbul Hagia Sophia

19:30-22:30: Očekuje vas odlična turska kuhinja

Nakon vožnje brodom po Bosforu, svoj prvi dan u Istanbulu krunišite ukusnom večerom u jednom od gradskih restorana sa Mišelinovim zvjezdicama. Prepoznatljiva gastronomska scena Istanbula nudi užitke inovativnih i odvažnih kuhara koji su ponosni na svoju tradiciju. Uživajte u nezaboravnom obroku uz vrhunska turska vina.

İstanbul Basilica Cistern

Nedjelja – Ima toliko toga da se uradi prije nego se kaže zbogom!

10.00-14.00: Živite kao što nedjeljom žive stanovnici Istanbula

Drugi dan u gradu možete započeti doručkom od hrskavih simita, bijelog sira i čaja u sporednim ulicama Karakoya, baš kao i stanovnici  Istanbula. Zatim uživajte u laganoj šetnji kroz Karakoy, koji je poznat po svojim boemskim kafićima i umjetničkim galerijama. Put vodi do Galataport-a Istanbul, obnovljene luke i centra atrakcija Karakoy-a. Možete napraviti pauzu za kafu u ovoj modernoj oazi, u kojoj se nalaze vrhunski restorani, kafići i prodavnice duž obale, i doći do Istanbulskog modernog, prvog turskog muzeja moderne i savremene umjetnosti. Petospratna zgrada Istanbulskog muzeja moderne umjetnosti, koju je dizajnirao slavni arhitekta Renzo Piano, impresivna je kao umjetničko djelo. Nakon toga možete ući u dvorane obližnjeg Istanbulskog muzeja slikarstva i kiparstva, gdje možete vidjeti eksponate najboljih turskih umjetnika.

Istanbul Archaeological Museums

14.00-18.30: Ima se mnogo toga za vidjeti na Taksimu, u samom srcu grada

Historijski Tunel (tunel), prvi podzemni željeznički sistem u Turskoj i drugi najstariji na svijetu, povezuje Karakoy s ulicom İstiklal. Izađite iz voza, skrenite niz cestu i popnite se na Galata kulu, jedan od najpoznatijih simbola Istanbula, za panoramski pogled na drevni grad. Po povratku u ulicu İstiklal, ovu čuvenu šetnicu možete istražiti pješice ili nostalgičnim crvenim tramvajem.

İstanbul Galata Tower

Veličanstvene zgrade, arkade, velike i male prodavnice, galerije, knjižare i poznate crkve, posebno Sv. Antuan, zajedno sa još mnogo toga… Tokom svog uličnog obilaska Istanbula, grada poznatog po svojim uličnim okusima, pokupićete miris mnogih ukusnih specijaliteta, uključujući mirisne pečene kestene i kukuruz na žaru, punjene ili pržene dagnje, kokoreč i druge ukusne grickalice.

İstanbul Bosphorus and Bridge

19.00-23.30: Zabavite se kao Istanbuljanin

Vaša šetnja ulicom Istiklal završava se na trgu Taksim i jednom od velikih gradskih hramova umjetnosti, spektakularnom Ataturkovom kulturnom centru (AKM). U veličanstvenoj sali Opere AKM-a, kapaciteta više od dve hiljade ljudi, održavaju se predstave i koncerti svjetske klase. Nakon predstave, možete se vratiti u ulicu Istiklal i završiti veče uz mezu, ribu i raki u jednoj od poznatih taverni u okolini.

AKM