Dobra stvar sa psima je to što su, za razliku od ljudi, uvijek iskreni. Oni komuniciraju šta osjećaju suptilnim i očitim govorom tijela kojeg možemo zvati pseći jezik! Ako naučimo čitati njihove signale, bolje ćemo razumjeti svoje ljubimce, ali i biti sigurniji sa drugim psima.

Na znakove koje nam svojim govorom tijela psi daju potrebno je obratiti pažnju u svakoj interakciji s njima, i prilikom svakog kontakta našeg ljubimca s bilo kim ili čim novim, bilo da se radi o osobi, drugoj životinji, predmetu, mjestu ili situaciji. Kako bismo upoznali jezik svog psa što bolje, potrebno je posmatrati ga tokom svake aktivnosti i interakcije.

Važno: Posmatrajte svog psa u cjelini, uzimajući u obzir kontekst situacije u kojoj se nalazi.

Sretan i opušten pas

Pas koji se osjeća sigurno i opušteno govori to svakim pokretom tijela. Njegovo lice izgleda opušteno, oči su blage, vilica nije u grču a rep nije podvijen niti preaktivan, već je u neutralnom položaju, i može se kretati u ravnoteži. Usta mogu biti zatvorena ili otvorena, a često u ovom raspoloženju jezik može opušteno visiti. Postoji mnogo indikatora koji pokazuju da je pas zadovoljan i opušten, a siguran znak je njegova spremnost na igru. Sretan i opušten pas se osjeća sigurno, ništa ga ne boli i ne osjeća anksioznost, strah ili prijetnju.

Pas koji osjeća nelagodu

Psi mogu osjećati nelagodu, strah ili ugroženost čak i ako nama to nema smisla i ako mi znamo da za to nema realnog razloga. Jedan od signala da psu nešto nije najbolje “leglo”, bilo da se radi o situaciji, drugom psu, osobi ili mjestu, je submisivnost, kao prvi pokušaj da izbjegne konfrontaciju koju pas nikada ne želi. Submisivan pas može leći na leđa sa sve četiri šape u zraku, a rep kojim može brzo mahati, bit će zavučen između zadnjih nogu. Ovo ponašanje često se pogrešno tumači kao znak da je pa sretan i da želi da se mazi.  Pas koji zaista želi da se mazi ponekada može leći, “izvaliti se” ali ne u ovom položaju, već često na stranu, a u tom raspoloženju, pas neće podvlačiti rep između nogu.

Važno: Uvijek budite svjesni stimulusa/izvora (osoba, drugi pas, ili nešto drugo) zbog kojeg pas može biti zabrinut.

Normalni signali izvan konteksta

U određenim situacijama, pas može pokazivati normalno i uobičajeno ponašanje ali izvan konteksta, na šta je posebno važno obratiti pažnju. Npr. pas inače zijeva kao i svi mi kada je pospan, ali često zijevanje izvan tog konteksta (ako se pas nije tek probudio ili mu nije vrijeme za drijemež), može biti signal za uzbunu. Isto je i sa kompulsivnim njuškanjem, češkanjem, valjanjem, pa i čestim pijenjem vode. Ovo ponašanje izvan konteksta može se pojaviti i u vrijeme konflikta.

Važno: Psi pokazuju agresiju u namjeri da odagnaju nešto što im se doima kao prijetnja.

Agresivno ponašanje

Psi su inače društvena i kooperativna bića. Kada pas pokaže agresivno ponašanje, to je jasan znak da je uplašen i da osjeća da je u izravnoj opasnosti, ili da ga muči nešto sa zdravljem. Kada osjete agresivnost, za pse je to jako neugodno i stresno.

Važno: Psi, kao i mi, uče kroz iskustvo, što treba imati na umu jer ako pas agresivnim ponašanjem dobije to šta želi, tj. odagna uzrok svog straha, on će i ubuduće koristiti takvo ponašanje u sličnim situacijama.

Neki od znakova da se pas osjeća ugroženo i da može napasti u namjeri da se brani od onoga što smatra prijetnjom:

  • Tijelo mu je u grču, ukočeno
  • Može “buljiti” u izvor straha/prijetnje
  • Beonjače su mu izraženo vidljive
  • Rep je ukočen i moguće da njim maše brzo

Važno: Uvijek gledajte tijelo psa u cjelini, situaciju i kontekst u kojem se nalazi!

Glavni mitovi u govoru tijela psa

  • Kada pas maše repom to je siguran znak da je sretan.

Pogrešno: Mahanje repom, pogotovo ako je tijelo psa ukrućeno i ako pokazuje druge znakove anksioznosti ili straha, može biti njegov način da izrazi da se osjeća zaprijećeno.

  • Kada se pas oblizuje, to uvijek znači da je gladan ili je upravo završio s jelom.

Pogrešno: Pas se svakako oblizuje nakon jela ili kada “smaže” poslasticu, ali često oblizivanje uz druge signale, može značiti da je prestrašen i da smatra da će morati da se brani.

  • Kada pas zijeva, sigurno se dobro osjeća, samo je pospan.

Pogrešno: Pas može često zijevati kada želi pokazati da mi je nešto stresno ili zamorno.

Važno: Suptilni znakovi vašeg ljubimca pomoći će vam da ga bolje razumijete i odgovorite na njegove potrebe, te tako svog psa učinite sretnim i ojačate vašu vezu!