Piše: Alma Musliović
Foto: Tarik Đuliman

Život u savremenom svijetu pretpostavlja mnoge benefite, ali i  potencijalne negativne posljedice po zdravlje. Izloženost stresu i nedostatak fizičke aktivnosti često su prisutni u našem svakodnevnom životu i mogu nas dovesti do problema sa cirkulacijom i nakupljanjem štetnih tvari u tijelu, što izaziva neestetske deformacije, bolna i otečena stanja i oboljenja.  Na sreću, postoji sjajno rješenje koje nam može pomoći da prevladamo ove izazove i poboljšamo svoje zdravlje.

Dokazano je da dobra muzika, ugodno raspoloženje, lijepo vrijeme i sretni trenuci pozitivno utječu na naše tijelo i um. U ordinaciji Dizije Njemčević, koju smo posjetili zbog vas, svi ovi aspekti su pažljivo osmišljeni kako bi vam pružili najbolje moguće iskustvo tokom posjeta. Atmosfera opuštanja i ugodnosti bit će vaš saveznik u borbi protiv stresa i lošeg raspoloženja.

Kako biste se predstavili čitateljima i čitateljicama Urban magazina, ko je Dizija Njemčević?

Po struci sam diplomirana fizioterapeutkinja i kozmetičarka. Obrazovanje sam stekla kroz srednju medicinsku školu za fizioterapeuta i Fakultet zdravstvenih studija, kao i školu za kozmetičara. Nakon završenog školovanja, odlučila sam se za dodatnu edukaciju u specijalizaciji limfne drenaže, koja obuhvata različite tehnike i pristupe. Moja posljednja edukacija bila je fokusirana na zdravstvene efekte limfne drenaže, kao i na estetske i postoperativne korekcije.

Fizioterapeut se kroz godine rada uvijek nadograđuje, izabere jednu ili par medicinskih grana kroz koje će konzumentima pružiti najkvalitetniju uslugu, koja je Vaša? 

Prvenstveno se fokusiram na medicinsku masažu koja ima za cilj otklanjanje boli, liječenje i prevenciju deformiteta. Ova vrsta masaže koristi se kako bi se ublažile tjelesne tegobe, poboljšala pokretljivost i potaknuo oporavak. Također, pružam i usluge limfne drenaže koja se smatra najučinkovitijim načinom detoksikacije organizma u vrlo kratkom vremenskom periodu. Limfna drenaža pomaže u poticanju cirkulacije limfnog sustava, uklanjanju nakupljenih toksina i viška tekućine te jačanju imunološkog sistema.

S kojim se sve problemima susrećete u radu sa pacijentima?

Moje terapeutske usluge uključuju tretmane koji su vrlo korisni za rješavanje problema zadržavanja vode u tkivima, osjećaja teških nogu, problema s venama, kao i za ublažavanje bolova u leđima i vratu. Također nudim tretmane koji pomažu u smanjenju viška masti i vidljivosti celulita. Ovi tretmani su prilagođeni individualnim potrebama klijenata i koriste se tehnike koje potiču cirkulaciju, poboljšavaju limfnu drenažu i potiču detoksikaciju tijela. Rezultat je osjećaj olakšanja, smanjenje nelagode i poboljšanje opšteg stanja tijela.

Riješiti problem je najveći izazov, možete li navesti jedan složeniji primjer i rezultat?

Jedna pacijentica je iskusila komplikaciju nakon liposukcije stomaka zbog nepravilnih preporuka od strane doktora. U ovom slučaju, nakupljena tekućina nakon hirurške intervencije pretvorila se u čvrsto stanje, što se naziva fibroza. Fibrozu može biti teško, gotovo nemoguće, riješiti ako prođe dosta vremena. Rezultat se može vidjeti na fotografiji napravljenoj nakon limfne drenaže.

Da li tretman podrazumijeva tretiranje samo jednog dijela tijela, npr. nogu ili stomaka? 

Apsolutno, mogu pružiti detoksikacijske tretmane za poboljšanje zdravlja jednom mjesečno. Kada radim tretman na cijelom tijelu, usredotočujem se na poticanje cirkulacije, eliminaciju toksina i revitalizaciju tijela kao cjeline.

Međutim, ako osoba ima određene probleme ili područja koja zahtijevaju posebnu pažnju, prilagođavam tretman kako bih se više fokusirala na to određeno područje. Na taj način mogu pružiti ciljani tretman koji je usmjeren na rješavanje specifičnih problema ili ublažavanje nelagode na tim područjima.

Važno je napomenuti da su pristup i postignuti rezultati individualni i ovise o specifičnim potrebama i reakcijama svakog pojedinog klijenta. Svaki tretman se prilagođava kako bi se postigao najbolji mogući rezultat za svaku osobu.

Koliko tretman traje i kada su rezultati vidljivi?

Efekti tretmana mogu varirati ovisno o različitim faktorima kao što su stanje organizma, količina štetnih tvari u tijelu, dozvoljeni kapacitet organizma za detoksikaciju te individualni osjećaj osobe koja prolazi kroz tretman.

Rezultati također mogu biti pod utjecajem dobnih faktora, općeg zdravstvenog stanja, prisutnih dijagnoza, razine fizičke aktivnosti I prehrambenih navika. Jako je važno uzeti u obzir sve ove faktore kako bi se procijenilo stanje osobe i prilagodili tretmani prema njihovim specifičnim potrebama.

Nakon detaljnog procjenjivanja individualnog stanja i karakteristika osobe, mogu se pružiti preciznije informacije o očekivanim rezultatima i preporučiti odgovarajući pristup detoksikaciji. Vaš osobni osjećaj i povratne informacije o tretmanu također su važni za prilagodbu i poboljšanje terapije.

Da li su tretmani bolni i ko ih smije koristiti? Šta savjetujete pacijentima?

Potpuno su bezbolni. Pri pružanju tretmana, važno je ostati na odgovarajućoj razini tkiva kako bi se postigla željena terapijska svrha. Limfni sistem se nalazi na nivou dermisa koji je drugi sloj kože ispod epidermisa, dok se u hipodermu nalazi masno tkivo i područja s celulitom. U tim područjima se koristi jači pritisak, ali tretmani nikako ne smiju biti bolni ili neizdržljivi za klijenta.

Cilj je primijeniti dovoljan pritisak koji je ugodan za klijenta, ali koji ipak djelotvorno djeluje na ciljane probleme kao što su zadržavanje vode, masno tkivo i celulit. Važno je izbjeći stvaranje hematoma, jer to može dovesti do nastanka fibroze ili ožiljnog tkiva, što bi dodatno otežalo uklanjanje celulita.

Stručnjak za masaže treba imati dobro razumijevanje anatomske strukture i tehnika pritiska kako bi pružio terapiju koja je učinkovita, ali istovremeno sigurna i udobna za klijenta. Održavanje komunikacije s klijentom tokom tretmana i praćenje njihovog osjećaja ključno je kako bi se prilagodio pritisak i osigurala ugodna terapijska iskustva.

Da li je limfna drenaža potreba svih nas? Da li je važan estetski rezultat ili zdravlje općenito? 

Limfna drenaža ima različite koristi i primjene, navešću neke od njih:

  • Smanjenje upalnih procesa: pomaže u smanjenju upala u tijelu stimulirajući protok limfe i uklanjanje nakupljenih toksina i otpadnih produkata.
  • Smanjenje nadutosti i oticanja tijela: pomaže u uklanjanju viška tekućine iz tkiva, što može smanjiti osjećaj nadutosti i natečenosti.
  • Detoksikacija organizma: potiče eliminaciju toksina i otpadnih produkata iz tijela, što doprinosi općem detoksikacijskom procesu.
  • Poboljšanje cirkulacije: Ovaj tretman potiče protok limfe i poboljšava cirkulaciju, što može poboljšati opskrbu hranjivim tvarima i kisikom te ubrzati regeneraciju tkiva.
  • Posthirurška njega: često se preporučuje za brži oporavak nakon estetskih operacija, kao što su operacije vena, varikoziteta i liposukcija. Također je korisna nakon općih hirurških zahvata kako bi se smanjio otok i potaknuo proces zarastanja.
  • Alternativna terapija za hronične bolesti: može se koristiti kao dopuna terapiji za neke hronične bolesti kako bi se olakšali simptomi i poboljšalo opće stanje organizma.
  • Lice: može pomoći u sprječavanju pojave finih linija i bora te pružiti hidrataciju koži, čime se poboljšava njezin izgled i sjaj.