×

Dizajnerica Emina Husedžinović Ibrahimović proslavila 25 godina rada revijom u Domu mladih

Foto: Mladen Blagojević

Povodom 25 godina rada, na reviji održanoj 17. novembra 2023. godine u Domu mladih u Sarajevu, dizajnerica Emina Husedžinović Ibrahimović predstavila je četiri nove kolekcije iz ciklusa Secesija VIII: “Maska III – Emocije”, “Transformacije i modifikacije”, “Bosanske kraljice II” te “Bosanska baština i moda”.

Modeli Lara Sutović, Hana Pašukanović, Adna Zrno, Ajla Podžić, Džejla Mahmutović, Alma Zukić, Emira Mekić, Sarah Mahović, Tamara Lukić, Sara Alajbegović, Medina Kuč, Vanna Vuković, Almedina Tahirović i Tea Hlavaček dodatno su zablistali zahvaljujući vještim rukama šminkera i frizera Šejle i Melise Ćurić iz Beauty Room Šejla.

Program je vodila Vanja Semić, dok je DJ KAZUMI, odnosno Kanita Polimac, stvorila magičnu muzičku atmosferu. Kao poseban gost programa, zasjala je pobjednica Ilidžanskog festivala 2023., Merjem Alihodžić.

Nova kolekcija dizajnerice Emine Husedžinović Ibrahimović iz ciklusa “Secesija” VIII sastoji se od četiri segmenta koje determiniraju različiti tematski okviri i koloristički senzibiliteti, povezani u skladnu cjelinu formalnim i stilskim odrednicama prepoznatljivog dizajnerskog rukopisa.

Emina je dizajnerica koja prati modne tendence, ali ne odstupa od svoje vizije mode, zadržavajući autentičnost. Kroz svoj rad pokazuje zrelost i kontinuitet, a na bh. modnoj sceni prisutna je već punih 25 godina. Iza nje je preko 50 samostalnih i grupnih izložbi i modnih revija.

Modeli kolekcije “Maska III – Emocije” tematski su povezani nazivom maska koja, u ovom slučaju, predstavlja pokrivalo za glavu u obliku vela. Bijeli model nas asocira na čistoću i nevinost, ružičasti na veselje, žuti na ljubomoru, crveni na ljubav, zeleni nas relaksira, a crna kao najelegantnija boja podsjeća nas na smrt. Modeli su povezani sa pokrivalom za glavu i 3D  instalacijama u vidu modnih dodataka.

Inspiracija za kolekciju pod nazivom “Transformacije i modifikacije” je u transformaciji odjevnog predmeta, odnosno u efektu da se jedan model transformiše u drugi. Autorica kroz ovu kolekciju unosi osvježenje, igru floralnog dezena brokata, poručujuči ‘Vremena se mijenjaju, i mi s njima’.

Dvije kolekcije  pod  nazivom “Bosanska baština i moda” i “Bosanske kraljice II” donose glamur i raskoš, koji je primjenjiv kroz sve historijske faze modifikacije etnološkog kostima kroz koje je naša zemlja prolazila. Ove kolekcije ukazuju na neminovnost promjene, vječno balansiranje između utjecaja u oblačenju Istoka i Zapada, nezaustavljivi proces smjene vlasti, kao i izmjene načina odijevanja i običaja. Također, ovaj dio kolekcije u sebi sadrži nježnu poetsku, romantičarsku notu visoke mode, koja naglašava krhkost ljudske egzistencije, ali i slavi žensku ljepotu. Neovisno od osjećaja prolaznosti, akcentirani su i radost življenja, te ljepota ukrašavanja, bogatstva materijala i unikatnog veza u paleti boja od svijetlo ružičaste do crne, osvježenoj crvenom i tamno zelenim tonovima.