Ponestaje vam ideja za poklon kojim biste obradovali svoje najmilije, poslovne partnere ili jednostavno počastili sebe? Ako tragate za rješenjem ovog problemčića, te vam je isto tako važno da stvar koju poklanjate bude unikatna, ručno rađena s puno ljubavi i personalizirana, a uz to još da je i domaći proizvod, onda će nam biti zadovoljstvo da vam predstavimo Arijana Čengića i jedan pravi mali porodični projekt koji nudi idealnu opciju i bijeg od pojave monotonosti dizajna, serijske proizvodnje i sivila bezidejnosti na tržištu.

Arijan Čengić ima dvadeset i tri godine, rođen je u Sanskom Mostu, a trenutno studira, živi i radi u Banjoj Luci. „Već pune dvije godine sam samostalni preduzetnik i ponosni vlasnik trgovine ručno rađenih proizvoda Designed by Hećim u Starom zanatskom centru Veselin Masleša u srcu grada. Kreator svih naših rukotvorina je poznati sanski liječnik opće prakse, moj otac, dr Marinko Čengić, kojem je kreiranje ovih unikatnih čudesa, s akcentom na izradi ženskih i muških torbi od kože, u kombinaciji sa drugim materijalima, relaksacija i prilika za davanje fizičkog oblika njegovim zamislima. Priča o talentu i naklonosti prema raznim vidovima stvaralaštva potiče još iz djetinjstva, kada je uz oca polako sticao radničku rutinu, pedantnost i upijao znanja o radu sa raznim prirodnim materijalima i sirovinama, kroz sve izazove koje život i odrastanje na selu pruža“, priča nam Arijan.

Ideja o otvaranju trgovine u Banjoj Luci rodila se prije dvije godine. Kako je Sanski Most grad u kojem bi se prodaja njihovih proizvoda bazirala na sezonskom tipu prodaje na sajmovima, kada grad živi punim plućima u ljetnjem periodu, a znali su da iza njihovih rukotvorina stoji jedinstvenost, kvaliteta i unikatnost na tržištu, uz činjenicu da internet prodaja ovog tipa proizvoda i dalje nije zaživjela kao u ostatku Evrope, odlučili su da fizičku lokaciju otvore u gradu na Vrbasu.

Uz pomoć majke i oca, koja je neizostavna u svim aspektima mog života, kao i uz savjetovanje sa iskusnijim preduzetnicima, našao sam idealnu lokaciju za prodajno mjesto. Kao što znamo, 2021. godinu ćemo, nažalost, pamtiti po pandemiji, te smo uz sve prebrođene izazove odlučno stupili na prag tržišta. Ovdje moram istaći da sam kao mladi preduzetnik itekako zahvalan gradu Banja Luka na, prije svega, dobrom prijemu kod građana, te na podršci pri samozapošljavanju i pomoći preduzetnicima koji su hrabro otvorili svoja vrata u pandemiji, kao i nevladinim organizacijama na obuci iz preduzetništva i dodjeli grantova, na prvom mjestu Caritasu Banja Luka”, kaže Arijan.

Dr Marinko Čengić i Arijan Čengić

Kada po prvi put nekome predstavljam naše proizvode, uvijek kažem da je najbolje da pogledaju slike istih, te da se sami uvjere u svu čar ručno rađenih proizvoda. Pored kožnih kombinacija, u našem asortimanu možete pronaći i dosta recikliranih materijala, kao što su: drvo, juta, platno, vuna, texas, a posebice su zanimljiva stara tkanja sa etno motivima, koja karakterišu naše podneblje i daju dodatni duh torbama. Ono što nas izdvaja od ostalih jeste to da kupac može sam odrediti veličinu, dizajn, boju i vrstu materijala, te tako personalizirati proizvod prema svojim željama. Pored torbi imamo i veliki izbor kožne galanterije: narukvice, futrole za telefone i dokumente, futrole za noževe, ukrasne flaše, koje također radimo po želji kupca”, naglašava Arijan.

Dr Marinko Čengić u svojoj radionici

Arijanov biznis plan za budućnost zasniva se na pronalasku poslovnog partnera i proširenju prodaje na Baščaršiju u Sarajevu, gdje bi se ovakva priča o domaćem proizvodu i jedinstvenom dizajnu fantastično uklopila. Kao mlada i ambiciozna osoba koja voli svoju domovinu, Bosnu i Hercegovinu, Arijan ne želi nikada da iznevjeri podršku svojih roditelja, te će njihovu porodičnu priču nastaviti širiti na najbolji mogući način.