Francuska modna kuća Chanel, koja je nedavno najavila odlazak svoje kreativne direktorice Virginie Viard, nasljednice Karla Lagerfelda od 2019. godine, predstavila je svoju Haute Couture kolekciju jesen-zima 2024/25.

Predstavljena od strane virtuoznog dizajnerskog tima, Chanel Haute Couture kolekcija jesen-zima 2024/25 odaje počast impresivnoj lokaciji na kojoj je revija održana – Palais Garnieru u Parizu. Ovaj epicentar performansa i elegancije igra ključnu ulogu kako u historiji mode, tako i u historiji ove kuće. Sofisticirana i teatralna, kolekcija je prikazana u vanjskim hodnicima oko gledališta, transformiranim samo za ovu priliku u operne lože od crvenog baršuna.

Kao odavanje počasti utemeljiteljici Gabrielle Chanel, koja je kreirala kostime za balet Le Train Bleu 1924. godine, kao i za Apollon Musagète 1928. godine, ova kolekcija naglašava rad nekadašnje dizajnerice. Modeli su šetali u prozračnim materijalima i krojevima koji su otkrivali najviši stepen elegancije, dok su siluete besprijekorne sofisticiranosti prekrasno izgledale u pokretu, baš kao i odjevne kombinacije balerina.

Kolekcijom je zapravo reinterpretiran cijeli svijet opere. Resice, perje, taft i duchess saten ovoj večernjoj kolekciji daju poseban ton, vraćajući nas u dvadesete godine, kada je Gabrielle Chanel započela ovu danas kultnu priču. Paleta boja je umirujuća i topla; crna, srebrna, boja slonovače i različite varijacije ružičaste, boje koje su se savršeno stapale s nježnom bijelom nijansom.

Kolekcija od ukupno 46 lookova dokazuje tradiciju i umijeće izrade koje kuća briljantno održava svih ovih godina, dajući novi život haljinama od tvida i večernjim siluetama.