Alisa Teletović, australijsko-bosanska umjetnica, slikarica i grafička dizajnerica, predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na internacionalnoj izložbi “Usudi se da sanjaš” – Art Connects Women, održanoj u Dubaiju, u periodu od 8. do 11. marta, uz učešće umjetnica iz cijelog svijeta. Od 700 dospjelih aplikacija, 112 izabranih umjetnica predstavljalo je svoju umjetnost i svoju zemlju.

“Na konferenciji sa temom ‘Umjetnost i finansije’, kao i temom održive umjetnosti i kulturnog ekosistema, učesnice su mogle da poklone knjigu. Ja sam poklonila knjigu iz moje privatne zbirke, ‘Pišem ti bosančicom’. Tako je naš kulturni i historijski trag, naše pismo, dobilo mjesto u grandioznoj biblioteci, u kojoj je održana konferencija”, kazala je Teletović.

Na izložbi održanoj u Habtoor Palace, učesnice su prikazale svoje slike i razgovarale sa gostima. Osmog marta, na Dan žena, umjetnice su predstavljene s namjerom da osnaže žene svijeta i inspirišu ih da mogu postići sve što zamisle.

“Izložba ‘Art Connect Women’ pokazuje da je svijet mali, i ono o čemu slikam jesu procesuirane emocije rata, konflikta u kojem biram dobro, nadu, osnaživanje u boljeg čovjeka. S osvrtom na ženu, djevojčicu, majku, prijateljicu, jer ona je ta karika od koje potiče svijet. U željeznom vremenu betona, rata, usamljenosti i zla koje je preovladalo, ja biram nježnost, snagu, ljubav i dobrotu. Zato, ne dopustimo da pobijede mržnja, zavist i nesigurnost. Ne dajmo nasilju, neznanju i starim običajima da nas vezuju i obavezuju u nepodržavajućim okolnostima. Budimo ponosne na sve što nas je kalilo. Budimo ponosne jedna na drugu”, kazala je Teletović.

Alisa je naglasila potrebu osnaživanja umjetnosti i osnaživanja kroz umjetnost. “Idi po svoja iskustva, gradi se, razvijaj, rasti u duhovnom, fizičkom i psihičkom pogledu, jer samo tako možemo očistiti prostor Balkana od negativne energije, ratova i neznanja”, poručila je Teletović.