Foto: Andrew Lalchan

Svoju modnu inspiraciju Adnan Hajrulahović Haad crpi iz bogate historijske i kulturne baštine Bosne i Hercegovine i smatra da je uloga modnog dizajnera, osim da ponudi nova estetska i praktična rješenja u odijevanju, i to da čuva i njedri identitet naroda kojem pripada. Ne priznaje trend kao kategoriju i smatra da je potreba čovjeka da ide dalje i traži moderna i nova rješenja, ali da će ono što je lijepo, zauvijek ostati lijepo. Upravo sve navedeno, utjecalo je da Haad predstavlja Bosnu i Hercegovinu u Londonu.

Adnan Hajrulahović Haad predstavljao je Bosnu i Hercegovinu na diplomatskom internacionalnom događaju u Londonu pod nazivom “Weaving International Fashion 2024”, na kojem je učestvovalo više od 20 veleposlanstava i zemalja koje su prikazale modu inspirisanu nacionalnim kostimom i kulturnim naslijeđem svojih zemalja, a koji je upriličen sredinom maja tekuće godine u Kensington Town Hallu u Londonu. Organizatori događaja su Young Diplomats iz Londona u suradnji s Veleposlanstvom Kuvajta u Londonu. Modni direktor revije je  Taiwo Meghoma.

Nakon revije, Haada je pozdravila i načelnica općine Kensington i Chelsea u Londonu, Preety Hudd, koja nije krila oduševljenje revijom.

Haad sa načelnicom općine Kensington i Chelsea, Preety Hudd

“Uvijek mi je čast predstavljati domovinu. Posebnu zahvalnost dugujem Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu i sekretaru ambasade Samri Koričić što su me pozvali i nominovali da predstavljam Bosnu i Hercegovinu, ali zahvalnost ide i mojim divnim modelima na reviji, među kojima su: Irma Ramić, Edina Hodžić, Igor Memić, Amar Duratović i Dino Kelly. Sramota me što nisam znao za ovih pet uspješnih naših zemljaka u Londonu. Priuštili su mi divne trenutke i učinili me jako ponosnim”, kazao je Haad nakon povratka iz Londona.

Modeli sa Haadom

Modeli sa Haadom

Dan nakon “Weaving International Fashion 2024” revije, za Haada je upriličen prijem u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Londonu na kojem je Haadu ambasador Topčagić čestitao na uspješnoj prezentaciji naše zemlje na ovom važnom diplomatskom događaju, ali i kako bi razgovarali o budućim projektima i planovima dizajnera u Ujedinjenom kraljevstvu.

Haad sa ambasadorom Topčagićem

Haadov rad možete pogledati u ateljeu HAAD u srcu Starog grada u Sarajevu na adresi Brodac 3, odmah pored Gradske vijećnice, svakim danom od ponedjeljka do subote, od 10 do 18 sati.