Modeli: Lara Sutović i Ejla Prguda
Foto: Mladen Blagojević
Make up: Melisa Ćurić i Šejla Ćurić

Nova kolekcija dizajnerice Emine Husedžinović Ibrahimović iz ciklusa “Secesija” VIII sastoji se od četiri segmenta koje determiniraju različiti tematski okviri i koloristički senzibiliteti, povezani u skladnu cjelinu formalnim i stilskim odrednicama prepoznatljivog dizajnerskog rukopisa. Kolekcije “Maska III – Emocije”, “Transformacije i modifikacije”, “Bosanske kraljice II” te “Bosanska baština i moda” publici će biti predstavljene na reviji koja će se održati 17. novembra 2023. u Domu mladih u Sarajevu.

Doprinos istaknute samostalne umjetnice Emine Husedžinović Ibrahimović u afirmiranju domaće modne scene može se interpretirati kroz obim i kvalitet opusa njenog rada, ali i kroz njeno nastojanje da ukaže na značaj bh. naslijeđa kao univerzalne vrijednosti. Stoga je s razlogom nazivaju “čuvaricom” bosanskohercegovačke tradicije. Ona je dizajnerica koja prati modne tendence, ali ne odstupa od svoje vizije mode, zadržavajući autentičnost. Kroz svoj rad pokazuje zrelost i kontinuitet, a na bh. modnoj sceni prisutna je već punih 25 godina.

Moda je jedan od najvažnijih društvenih i gospodarskih fenomena našeg vremena, stoga, ona je jedan od najosnovnijih pokazatelja ‘ukusa epohe’, koji je temelj estetskog i kritičkog vrednovanja historijskog razdoblja. Moda pripada ljudima. Ona oslikava ono što jesmo, s njom poručujemo ono što želimo biti“, kaže Husedžinović Ibrahimović.

Secesija VIII: Tematski okviri i koloristički senzibiliteti

Slojevitost simboličkih razina koju prepoznajemo u nazivu kolekcije “Maska III – Emocije” intenzivnim monokromatskim bojama modela budi različite osjećaje, kolekcija “Transformacije i modifikacije” ima za cilj da se jedan odjevni predmet transformiše u drugi, dok kolekcije “Bosanska baština i moda” i “Bosanske kraljice II” kroz svoj opus provlače tradicionalne konstrukcijske forme i načine ručnog ukrašavanja odjeće.

Modeli kolekcije “Maska III – Emocije” tematski su povezani nazivom maska koja, u ovom slučaju, predstavlja pokrivalo za glavu u obliku vela. Bijeli model nas asocira na čistoću i nevinost, ružičasti na veselje, žuti na ljubomoru, crveni na ljubav, zeleni nas relaksira, a crna kao najelegantnija boja podsjeća nas na smrt. Modeli su povezani sa pokrivalom za glavu i 3D  instalacijama u vidu modnih dodataka.

Inspiracija za kolekciju pod nazivom “Transformacije i modifikacije” je u transformaciji odjevnog predmeta, odnosno u efektu da se jedan model transformiše u drugi. Autorica kroz ovu kolekciju unosi osvježenje, igru floralnog dezena brokata, poručujuči ‘Vremena se mijenjaju, i mi s njima’.

Dvije kolekcije  pod  nazivom “Bosanska baština i moda” i “Bosanske kraljice II” donose glamur i raskoš, koji je primjenjiv kroz sve historijske faze modifikacije etnološkog kostima kroz koje je naša zemlja prolazila. Ove kolekcije ukazuju na neminovnost promjene, vječno balansiranje između utjecaja u oblačenju Istoka i Zapada, nezaustavljivi proces smjene vlasti, kao i izmjene načina odijevanja i običaja. Također, ovaj dio kolekcije u sebi sadrži nježnu poetsku, romantičarsku notu visoke mode, koja naglašava krhost ljudske egzistencije, ali i slavi žensku ljepotu. Neovisno od osjećaja prolaznosti, akcentirani su i radost življenja, te ljepota ukrašavanja, bogatstva materijala i unikatnog veza u paleti boja od svijetlo ružičaste do crne, osvježenoj crvenom i tamno zelenim tonovima.

Udruženje “Urban-Etno” postoji od 2004. godine, a samostalni projekat Secesija, koji je podržan od strane Federalnog Ministarstva kulture i sporta, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacije za scensku i likovnu umjetnost, organizira već osmi put. Za vizualni identitet manifestacije pobrinula se štamparija Produx print.