Na ovogodišnji Jazz Fest Sarajevo dolazi Bombino, muzička zvijezda iz Nigera koja će predstaviti novi album Sahel. Album trenutno promovira u Sjedinjenim Državama, a nakon američke započinje evropska turneja u okviru koje će nastupiti i u glavnom programu Jazz Festa Sarajevo 10. novembra, u Narodnom pozorištu.

Bombino u Sarajevo dolazi sa svojim triom, pratit će ga Youba Dia na basu i Corey Wilhelm na bubnjevima s kojima je snimio i album Deran (2018) koji je ubrzo po objavljivanju proglašen klasikom, te nominiran za Grammy za najbolji world album čime je Bombino postao prvi umjetnik iz Nigera nominiran za ovo prestižno priznanje. The New York Times dodijelio mu je titulu „sultan shreda“, a Bombino je danas prepoznat kao simbol nove generacije Tuarega, novi glas Sahare i Sahela koji spaja tradicionalne berberske ritmove s energijom rock'n'rolla.

Bombino je rođen kao jedan od sedamnaestero braće i sestara u nigerskom selu Tideneu, u kampu naroda Tuarega, čuvenih ratnika, trgovaca i nomada Sahare. Djetinjstvo je proveo između rodnog sela i grada Agadeza, važne raskrsnice drevnih trgovačkih puteva koji povezuju Sjevernu Afriku i Mediteran sa Zapadnom Afrikom. Svoj buntovnički duh pokazao je vrlo rano kada je odbio ići u osnovnu školu. Živio je s bakom koja ga je jedina podržavala u toj odluci, sam je učio svirati gitaru, čuvao ovce, a već kao tinejdžer nastupa s drugim muzičarima, uvijek kao najmanji i najmlađi, tako mu je nadimak iz djetinjstva postao umjetničko ime. „Naša djeca trebaju ići u školu“, reći će nekoliko decenija kasnije ovaj muzičar koji je danas aktivista i borac za prava tuareškog naroda i njihovog kulturnog naslijeđa, a aktivno se zalaže za očuvanje tradicionalnog tamašečkog jezika i hause, koje uz francuski i arapski tečno govori.

Proboj na svjetsku scenu doživio je 2011. godine, dvije godine kasnije objavio je čuveni album Nomad, koji je dočekan aplauzima kritike i publike kao iznimno djelo. Bombino je proglašavan gitarističkim herojem, a poredili su ga sa muzičarima kakvi su Jimi Hendrix, Carlos Santana i Neil Young.

Novi album Sahel sa deset pjesama snimljen je u Maroku, a demonstrira jedinstvenu gitarističku tehniku Bombina i sjajnu kolaboraciju sa muzičkim saradnicima. Svojom muzikom na koncertima vodi publiku na putovanje Afrikom, donoseći drevni zvuk Tuarega i nevjerovatnu energiju.

Ulaznice za koncert u prodaji su na web stranici festivala (www.jazzfest.ba) po cijeni od 30 i 35 KM.