VaClaF 2023 vraća se korijenima, u svoje izvorno izdanje komorne glazbe/kamerne muzike, doslovno i s temom “Back to the Roots”. Nakon 10 godina intenzivnog rasta, i 14 Miholjskih koncerata, 11. izdanje Vareš Classic Festivala donosi nove, ali i omiljene programe, te novu fazu umjetničkog razvoja, na novim lokacijama i s novim saradnjama i partnerstvima.

Ovogodišnji VaClaF odvijat će se u periodu od 13. do 21. oktobra. Festival koji je prepoznat po kvaliteti izvedbe domaćih i inostranih umjetnika, te zanimljivim i inovativnim programima, kao konstantu ima i traženje novih puteva unapređenja i popularizacije umjetničke muzike kod nas. Ovaj put, bit će ih više nego ranije.

Uz Festival u Varešu, od ove godine, započinje rad Akademije, s aktivnostima usmjerenim na mlade umjetnike, a VaClaF na 11. izdanju ima i rezidentnu skladateljicu/kompozitoricu – međunarodno priznatu umjetnicu Belmu Bešlić Gál. Uz sve to, kroz On Tour programe, koncerte CIPRA kvarteta i gostiju će imati priliku da posluša, osim u Varešu, i publika u Zenici, Sarajevu, Tuzli i Mostaru.

Andrea Nikolić, violinistica i umjetnička direktorica Vareš Classic Festivala

Pored već etabliranih umjetnika koji će nastupiti na ovogodišnjem VaClaFu – Andree Nikolić, Vedrane Šimić, Belme Šarančić, Ivane Nikolić, Boška Jovića i Stipe Bilića, svoje umijeće, na već standardnim koncertima – Rising Stars i Next Generation, pokazat će mladi talenti.

Završnica ovogodišnjeg festivala pripada dokumentarnom filmu o samom Festivalu, “Muzika koju zovem dom”, snimljenom 2018. u produkciji BHRT-a, koji nakon televizijske premijere napokon doživljava i festivalsku, te tako zatvara cjelinu svih ovih godina neumornog rada. Muzičku poslasticu će prirediti pijanist Stipe Bilić i Andrea Nikolić – ovaj put na violi.

Utemeljen prije 10 godina, Vareš Classic Festival već odavno se pozicionirao u sami vrh umjetničkih festivala, a za sve ima zahvaliti neumornoj, talentovanoj i maštovitoj ekipi, prije svih direktorici Andrei Nikolić, koja je i sama izvrsna violinistica i istovremeno i jedan od izvođača.