Foto: Velija Hasanbegović

Sinoć je u prelijepom ambijentu Žute tabije upriličen spektakularan koncert „Sarajevo World Music“ u izvedbi Kenana Mačkovića i Mirze Redžepagića.

Publika je uživala u specifičnom, pomalo neobičnom muzičkom izričaju sevdalinki koje su se našle na repertoaru: Kiša bi pala, Telal viče po Hercegovini, Putuj vjetre, Pjevat ćemo šta nam srce zna, Razbolje se šimšir list, Višegrad, Zajdi, zajdi, Mostarski dućani, Mila majko šalji me na vodu, Okreni se niz đul bašču, Mene majka jednu ima, Kraj potoka bistre vode.

Napominjemo, večeras  u 20.00 sati u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine obilježava se Međunarodni dan muzeja s muzičko-poetskim recitalom „Kad sevdah govori“ koji predstavlja splet nekih od najljepših sevdalinki, prigodnih osvrta i poimanja samog sevdaha od strane poznatih pjesnika i književnika, te izvođača. Koncept recitala potpisuje sopranistica i redovna profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Lejla Jusić. Na sceni će joj se pridružiti gitarist Elvir Solak i glumac Adnan Goro. Koncert će biti realizovan uz podršku Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, partnera „Kultura na ulice 2024“.

Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i uključuje sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je da, kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Napominjemo, u slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS-a „Kultura na ulice 2024!“ je besplatan.