Foto: Vanja Čerimagić

U okviru programa 17. izdanja festivala Majske muzičke svečanosti, 23. maja 2024. godine u Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS održano je klavirsko veče studenata Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu iz klase prof. Rubena Dalibaltayana. Arsen Dalibaltayan, Boško Stojadinović, Ivan Petrović Poljak, Stipe Prskalo i Jan Niković, perspektivni mladi pijanisti s karijerama u usponu, izveli su neka od kapitalnih djela literature za klavir.

Koncert je otvorio nastup Arsena Dalibaltayana koji je izveo Preludij i fugu u cis molu, BWV 849 J. S. Bacha i stav “Allegro” iz Sonate u B duru op. 106 (Hammerklavier) L. van Beethovena, nakon čega je Boško Stojadinović interpretirao ciklus “Kinderszenen” op. 15 R. Schumanna. Program je uključio i komad “Ondine” iz suite za klavir “Gaspard de la nuit”, M. 55 M. Ravela, te “Soiree de Vienne” op. 56 J. Straussa II (arr. A. Grunfeld), djela koja je svirao Ivan Petrović–Poljak.

U drugom dijelu koncerta publika je imala priliku čuti Preludije op. 28 F. Chopina koje je izveo Stipe Prskalo, kao i Suitu iz baleta “Orašar” P. I. Čajkovskog (arr. Mikhail Pletnev) u interpretaciji Jana Nikovića čiji je nastup i zaokružio program klavirske večeri.