Foto: Zlatan Menković

Udruženje za razvoj muzičke umjetnosti i pedagogije “Strings Attached Sinfonietta” najavljuje novi ciklus projekta “Cellissimo”, čiji je cilj unapređenje muzičkog obrazovanja mladih talenata u Bosni i Hercegovini. Ovaj projekat, koji se realizuje u saradnji sa osnovnim i srednjim muzičkim školama u BiH i Centrom za muzičku edukaciju MAS, predstavlja značajan korak naprijed u razvoju muzičkog obrazovanja mladih generacija.

Projekat “Cellissimo” će u narednim mjesecima okupiti učenice i učenike violončela i njihove nastavnice iz pet osnovnih i srednjih muzičkih škola širom Bosne i Hercegovine. Aktivnosti projekta obuhvataju organizaciju raznovrsnih radionica i edukativnih programa, kao i dva koncerta koji će biti održani u Sarajevu i Zenici.

U okviru ovih radionica, učenice i učenici će imati priliku da se posvete tehničkim aspektima sviranja violončela, interpretaciji muzike i sviranju u ansamblu sa drugim instrumentima. Također, kreirat će se jedan intergeneracijski gudački ansambl u kojem će učestvovati učenici, njihove nastavnice, kao i izvođači gudačkog ansambla “SA Sinfonietta”. Ovaj aspekt projekta promoviše saradnju i razmjenu iskustava među generacijama i doprinosi razvoju muzičkog talenta.

Projekat “Cellissimo” također ima za cilj podsjetiti sve uključene na važnost muzike u emocionalnom razvoju čovjeka i istaknuti njenu važnost u estetskom vaspitanju ličnosti.

Ovaj projekat se realizuje uz podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, što dodatno naglašava njegov značaj za unapređenje kvaliteta muzičkog obrazovanja u javnim osnovnim i srednjim muzičkim školama.