Foto: Alen Hadžić Morris i Arhiva iMTM-a

Smješten u ulici Obala Kulina bana 24 u Sarajevu, iMTM razvija edukativnu platformu za izvođačke umjetnosti, a od januara 2018. godine postao je oficijelni predstavnik ”Rockschool” iz Londona za cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine (RSL). Program RSL-a je internacionalno priznat, sastoji se iz osam levela muzičkog obrazovanja, i to iz oblasti: pjevanje, muzička produkcija, muzički teatar, gluma, instrumenti (gitara, klavir, bas gitara, bubnjevi, ukulele), teorija muzike i moderni plesovi. Staff iMTM-a su prvenstveno bh. profesori sa višegodišnjim radnim iskustvom van granica Bosne i Hercegovine, koji su školovani u Engleskoj, Americi, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Od 2021. godine iMTM je punopravna članica mreže International Theatre Institute/UNESCO Network for Higher education in Performing Arts, kao jedina institucija iz Bosne i Hercegovine. Upisi u iMTM su kontinuirano otvoreni, a nastava se odvija individualno prema sedmičnim rasporedima i u dogovoru sa polaznicima i mentorima.

Isa Sečić

iMTM/Rockschool: Odjel za bubnjeve

Amar Češljar okarakterisan je kao najkompletniji bubnjar i perkusionista sa naših prostora u posljednjih trideset godina. Svoje znanje prenosi već godinama, a od 2020. godine i u RSL timu. Kroz popularni pop, rock i jazz repertoar, nastava prema Rockschool silabusu se odvija individualno, a prilagođena je uzrastu, talentu i nivou sviranja svakog polaznika u odnosu na njegove sposobnosti i afinitete. Polaznici ne moraju posjedovati prethodno iskustvo. Škola prati najnovije svjetske metode rada uz audio-vizuelne medije, knjige, te sviranje uz matrice, odvija se kontunuirano tokom godine dana, kroz koju se savladavaju određeni nivoi poznavanja instrumenta.

Rođen je u Sarajevu, gdje se i školovao. Već tokom edukacije u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu, postiže velike rezultate, učestvujući na koncertima, takmičenjima, festivalima, prvenstveno kao solista, ali i u kamernim, simfonijskim i filharmonijskim orkestrima u zemlji i inozemstvu. Danas, osim sto je muzičar bubnjar i percussionista, Češljar je i kompozitor, aranžer i edukator u svojoj školi ”DrAmmarČešljar”, koja je posljednjih godina iznjedrila veliki broj bubnjara, danas aktivnih u muzičkoj branši. Pored koncertnih nastupa, proteklih godina kao udarač i aranžer učestvovao je i u pozorišnim predstavama ”Nathan mudri”, ”Romeo i Julija”, ”Faust” i ”Hamlet”, kao i mjuziklima “Footloose”, “Prljavi ples” i, najnovije, ”Flasdhdance”. O njemu se govori kao o jednom od najvećih osvježenja u posljednjih trideset godina, najboljem i najkompletnijem bubnjaru i perkusionisti sa naših prostora. Stalni je član benda Muzičke produkcije BHRT-a i dugogodišnji saradnik u pozorišnim mjuziklima iMTM-a.

Timur Tahirović

Ritam kreira svijet. Svaki novi polaznik škole bubnjeva, pored životnog iskustva, sa sobom donese i želju da obogati muzički život svoje generacije, a time i mene. Ne postoji jedinstvena formula koja će vas naučiti da svirate instrument, jer smo svi različiti. Važno je jačati naše sposobnosti emocionalno, fizički i umjetnički, kako bismo mogli biti posvećeni svakoj noti i frazi koju odsviramo. Kao muzički mentor, polaznike škole jednako nastojim učiti i životnoj disciplini, fokusu i posvećenosti, bez kojih nema dobrog muzičara. Kada me pitaju do kada traje razvoj jednog bubnjara, obično odgovaram – samo prvih 20 godina, a potom kroz smijeh nastavljamo vježbe”, ističe Amar Češljar.

Omar Jakupović

Pridružite se – upis je u toku!
Prijave slati na email info@mtm.ba
Za više informacija kontaktirajte 062/559-862