U Centru za kulturu i edukaciju „Safet Zajko“, 1. februara ove godine, publici je predstavljen roman „Melun“ bosanskohercegovačkog književnika Envera Čolakovića, koji je objavljen nakon što je 90 godina stajao u rukopisu, potpuno nepoznat javnosti i 47 godina nakon smrti pisca.

Autor ovog književnog djela do najsitnijih pojedinosti piše o zabludama, melomaniji, licemjerstvu i šovinizmu toga doba.

Na promociji su govorili: Esad Čolaković, sin autora, Halid Kadrić, bosanskohercegovački književnik, Muhidin Džanko, univerzitetski profesor i Ajet Arifi, direktor izdavačke kuće „Connectum”, koja je objavila ovaj roman.

Ajet Arifi, glavni urednik i direktor izdavačke kuće „Connectum“, pozdravio je prisutne i zahvalio se na velikom interesovanju za roman „Melun“. Istakao je kako se radi o posebnoj knjizi, a njen tekst predstavlja živu riječ, te da mu godine stajanja u rukopisu ni najmanje nisu oduzele aktuelnost. „Tekst romana ‘Melun’ je živa riječ i 90 godina mu ni na koji način nisu oduzele niti jedan atom, niti originalnost, niti aktuelnost“, rekao je gospodin Arifi.

Jedan od promotora romana „Melun“, bh. književnik Halid Kadrić predstavio je ovo književno djelo kao historijski, socijalni, politički i kulturalni roman. Djelo koje je i nakon 90 godina aktuelno i svevremeno.

Roman koji je nastao u doba duboke političke krize, u vremenu između dva svjetska rata, dovršen je prije tačno 90 godina, ali je putem nevjerovatnih okolnosti tek ove godine ‘oživio i ponudio se’ čitateljima. Ne bismo se mogli složiti s piscem da je roman ‘Melun’ bio aktuelan u ono doba, jer i u naše vrijeme vladaju ratovi, korupcija, nepotizam te socijalne, nacionalne i vjerske razlike. A kako su sve ove nevolje trajnog karaktera, tako se i za ovaj roman može reći da je svevremen, pa tako i savremen. Ako u minulih 90 godina ova knjiga nije uopće čitana, ona će se u narednih 90 sigurno čitati, i ne samo čitati nego i pamtiti“, poručio je Halid Kadrić.

Neponovljiva literarna i životna sudbina Envera Čolakovića

Univerzitetski profesor Muhidin Džanko u svom izlaganju kazao je kako smatra da će ovaj roman biti otkrovenje u našoj književnosti, te da je autor u ovom djelu pokazao svoje književno estetsko, filozofsko, psihološko, etnološko, sociološko i lingvističko obrazovanje, osobito u znanju leksike pomoću koje je rekonstruirao jezik sarajevske čaršije.

„Melun bih okarakterizirao kao historijsko enciklopedijski roman. Literarna i životna sudbina Envera Čolakovića neponovljive su i jedinstvene po svojim čudesnim prepletima i preokretima. To je pisac, intelektualac koji je prošao trnovit put od slave i prestižnih nagrada ovjenčanog književnika, do pritvorenika, kada je bio na indeksu zabranjenih pisaca. Enver Čolaković bio je najčitaniji bosanski pisac, možda sve do naših dana. Njegov roman ‘Legenda o Ali-paši’ se čitao u muslimanskim kućama kao nijedan roman prije njega. No, iako nije objavljivao svoja književna djela nakon rata, pisao je pjesme pripovjetke, romane, dnevnike i bio je izrazito talentovan pisac koji je vjerovao u tezu ruskog pisca Bulgakova da ‘rukopisi nikad ne gore’. I kao što je čuveni roman ‘Majstor i Margarita’ Mihaela Bulgakova tek posthumno objavljen, tako i nakon punih 90 godina, zahvaljujući poduhvatu sarajevskog ‘Connectuma’, u prilici smo posthumno promovisati novi roman Envera Čolakovića, Melun“, poručio je Muhidin Džanko.

Foto: Općina Novi grad

Roman bh. književnika, pjesnika i prevodioca, objavljen 90 godina nakon što je napisan

Sin autora, Esad Čolaković, izrazio je zahvalnost i sreću što je ovo djelo konačno oživjelo. Za svog oca rekao je da je bio častan i vrijedan, jako blage naravi i da je živio da bi pisao.

„Hvala svima koji su se zauzeli da ovo djelo nakon 90 godina ‘uskrsne’. Rijetka su djela, pa i ponajbolja iz književnosti, koja nadžive svoje autore, a još su rjeđa ona djela koja ‘uskrsnu’ 100 godina nakon što su napisana“, rekao je Esad Čolaković.

Stranice romana „Melun“ oživio je akademski glumac Mirza Mušija čitajući odabrane odlomke iz knjige, a njegova izvedba dočarala je prisutnima ne samo radnju romana, već i njegovu duboku suštinu.

Enver Čolaković, bosanskohercegovački književnik, pjesnik i prevodilac, rođen je 27. maja 1913. godine. Prevodio je s mađarskog i njemačkog jezika, objavljivao stručne tekstove iz fizike i matematike, a radio je i kao profesor, pozorišni režiser, korektor i urednik. Pisati je počeo još kao dječak, i to na dva jezika, bosanskom i mađarskom. U periodu do 1945. godine objavio je više pripovijetki i eseja, a najpoznatiji je po svom romanu „Legenda o Ali-paši”. Napisao je 3.500 pjesama, uz punu svijest o tome da neće dočekati da sve bude objavljeno.

U čast ovog bh. književnika danas jedna ulica u Sarajevu nosi njegovo ime, kao i nekoliko osnovnih škola u Bosni i Hercegovini.

Svečanoj promociji romana „Melun“ prisustvovao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa saradnicima, predstavnici kulturnih i vjerskih institucija, direktori, nastavnici i profesori osnovnih i srednjih novogradskih škola, učenici i mnogi drugi ljubitelji književnosti.