Prvi samostalni album Adisa Kutkuta Billaina „Nomad's revenge“, nakon svjetske premijere koju je imao 12. jula na „Renraku global media“, prestižnom američkom labelu najmodernije elektronske muzike, doživjet će i sarajevsku premijeru 16. jula u 19 sati u kinu Meeting point.

Premijeri su prethodile serije misterioznih plakata u Sarajevu, zatim dva filmska/video teasera, te istoimeni kratki naučnofantastični film, koji su stavili ovu najavu na svjetsku mapu i privukli pažnju globalno najrespektabilnijih muzičkih portala i umjetnika iz raznih sfera. Dva video teasera i kratki film rezultirali su saradnjom vrhunskih 3d animatora iz Amerike, Velike Britanije, Australije i Švicarske, među kojima je i Yan Caspar Hirchbuehl, animator poznat po radu na zadnjem nastavku filma Blade Runner i Star Trek.

Album obuhvata široki spektar žanrova elektronske muzike, kombinuje komade radio drame, filmskih scenarija i dizajna zvuka čiji je cilj približiti filmski doživljaj protagonista Broela i Kire, u „Nomadʼs Revenge” dalekoj budućnosti koji prolaze jednu od najtežih misija bijega sa „mračne“ planete.

 

Sastavni dio albuma, ujedno i novitet, je RHPEM tehnika – Billainov audio izum za narativ kojim se umjetnik služi da zvukom jasno definiše radnju na principima pasivne eholokacije. Tehnika je prvi put prezentirana u sklopu manifestacije Dani arhitekture 2019., u kojim Billain učestvuje u organizaciji kao zvučni  i muzički producent svake godine sa velikom mapping projekcijom na fasadama građevina, a predstavili su je: Misteriozna „kocka” kao neizostavni dio njegove naučnofantastične priče i „Ion Heavens” prostorija koja je Historijski muzej ispunila suhim ledom i kompleksnim matematičkim nebulama u kolaboraciji sa FL studio timom. Uvijek jedinstvene nebule koje se ne ponavljaju, stopile su se u vanvremensku prostoriju u kojoj su posjetitelji mogli da iskuse dio priče sa albuma u obliku radio drame dva protagonista.

Album karakterišu i mnogobrojni gosti iz oblasti muzike, glume, ilustracije, 3d dizajna, 2d i 3d animacije, vizualnog programskog jezika i fotografije od kojih istaknuti Orifice Vulgatron, član Foreign Beggarsa koji su najveća hiphop grupa Velike Britanije. Druga kolaboracija je sa Vorsoom, mladim inovativnim producentom također iz Britanije. Za radio dramu i filmske scene u audio formatu na albumu gostuje Mj Noble, američka glumica i pjevačica iz Los Angelesa.

Ilustrator glavnog covera albuma je Enis Čišić, poznat po svojim radovima na stripovima u Marvelu.

Biografija

Autor projekta i albuma, Billain, je poznat kao muzički kompozitor i dizajner zvuka za hollywoodske filmove Pacific Rim i Hunter Killer. Radio je kao dizajner zvuka i muzike za najveće svjetske brandove Apple, Chase bank, Gatorade, Nike, Adidas, Motorola, NBC i Verizon pod krovom firme Qdepartment u New Yorku. Izumitelj je prvog virtual reality youtube kanala na svijetu pod nazivom „Terminal”. Billainova dvadesettrogodišnja karijera opus je diskografije sa preko 30 izdavačkih kuća u cijelom svijetu, a samo neke od njih su Owsla za Skrillexa US, Kaizan u Japanu, Bad Taste u Britaniji, Renraku u Americi. Trenutno radi na inovativnoj igri „Scorn”, kao kompozitor i dizajner zvuka. Lokalno je djelovao kao muzički producent nekoliko albuma Ede Maajke i Frenkija, kao i mnogobrojnih singlova za interpretatore Božu Vreću, VH band, Helem Nejse, HighTime, Kontru, Capital City Crew. Djeluje i kao vizuelni dizajner i videokreator sa nekoliko dizajnera pod nazivom Antireal sa najvećim izvozom idejnih logotipa, videa, postera i ostalih vizualnih rješenja u Japan, Veliku Britaniju i Ameriku.