Promocija koncertnog videosnimka pod nazivom „Sinan Alimanović International Band: Live in BKC, 2022.“, bit će upriličena u petak, 2. juna, u Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS, u 20.00 sati.

Riječ je o premijernom prikazivanju šezdesotominutnog audio-vizuelnog snimka koncerta koji je ovaj sastav, koji predvodi vrstan bh. jazz pijanist, kompozitor i aranžer, Sinan Alimanović, održao u BKC-u, 23. decembra prošle godine.

Nakon emitovanja, biće upriličen i razgovor sa umjetnicima, Sinanom i Lejlom Alimanović, te mini nastup, u okviru kojeg će publika biti u prilici da posluša i izvođenje jedne nove, još uvijek neobjavljene kompozicije. Ulaz je slobodan.

Prošlogodišnji koncert Sinan Alimanović International Band-a organizovan je povodom promocije nagrađenog albuma“Lejla”. Album je objavila njujorška izdavačka kuća, jazz provenijencije, Miles High Records, 2020. godine.

Na ovom nastupu, koji je bio svojevrstan muzički most između Sarajeva i New Yorka, bh. jazz ambasador, Sinan Alimanović predvodio je internacionalni ansambl, u sastavu:

Harvie S (New York) kontrabasist, kompozitor, producent, profesor na Manhattan School of Music, Alvester Garnett (New York) bubnjar, dobitnik nagrade Thelonious Monk International Jazz Drum Competition, Lejla Alimanović (Sarajevo) doktor nauka u oblasti odnosa između književnosti i muzike, na koncertu je predstavila autorske kompozicije posredstvom glasa i električnog klavira, Adam Klemm (Ljubljana/Novi Sad) magistar u oblasti jazz saksofona, jedan od umjetničkih voditelja Big Band-a RTV Slovenija, te član umjetničkog vijeća Jazz festivala Novi Sad, Sinan Alimanović (Sarajevo), višestruko nagrađivani pijanist, kompozitor, dirigent, aranžer, profesor. U kontinuitetu promoviše bh jazz scenu na regionalnom i svjetskom nivou, kroz saradnje sa najrelevantnijim imenima iz svijeta jazz muzike.

Muzički most između Sarajeva i New Yorka

Krajem prošle godine, 23. decembra, u punoj dvorani Bosanskog kulturnog centra KS, sarajevska publika uživala je u nezaboravnom koncertu čiste umjetničke muzike, u noći nad kojom se nadvio jedinstveni muzički most između New Yorka i Sarajeva.

Na sarajevskom koncertu Sinan Alimanović International Band su činili: Sinan Alimanović (Sarajevo) – klavir; Harvie S (New York) – kontrabas; Alvester Garnett (New York) – bubanj; Lejla Alimanović (Sarajevo) – vokal, Wurlitzer električni klavir; Adam Klemm (Ljubljana) – sopran i tenor saksofon.

Bh. jazz ambasador, Sinan Alimanović je povodom koncerta izjavio: “Veliko mi je zadovoljstvo bilo nastupiti u BKC-u sa mojim prijateljima. Koncert je otvoren solo klavirom, kompozicijom ‘My Favorite Things’. Kasnije je solo klavir prerastao u trio, pa kvintet, na kraju i kvartet. Pred sarajevskom publikom predstavili smo neke nove kompozicije, koje se ne nalaze albumu. Jedna od njih je ‘Ray’, blues koji je Harvie S nedavno napisao kao posvetu legendarnom Rayu Brownu. Harvie mi je rekao da sam ja prvi pijanist s kojim je izvodi, što mi je drago. Kompoziciju ‘Roy Hard Groove’ koja, također, nije na albumu, napisala je Lejla Alimanović, posvetivši je trubaču Royu Hargroveu i moram reći da je izrazito pozitivno prihvaćena, kako od kolega muzičara, tako i od publike. Iz tog razloga smo Lejlinu pjesmu izveli i na bis. Svirali smo i neke jazz standarde, a jedan od njih je ‘If I Should Lose You’. Ovom prilikom želim se zahvaliti na podršci Jasminu Durakoviću, direktoru Bosanskog kulturnog centra KS, koji je učinio ovaj koncert mogućim, kao i cijelom konstruktivnom timu iz BKC-a. Zahvaljujem se i Tariku Karačiću (Club Jazzbina) koji je uradio mnogo na realizaciji koncerta, ali i sarajevskoj publici koja je izvrsno reagovala na našu muziku. Album je snimljen audio i video, tako da uskoro počinjemo raditi na mixu i masteru, kao i na videomontaži.”

Koncert Sinan Alimanović International Band-a organizovan je povodom promocije nagrađenog albuma Sinan Alimanović International Band – “Lejla”, objavljenog 2020. godine, od njujorške izdavačke kuće, jazz provenijencije, Miles High Records. Sarajevski umjetnici Sinan Alimanović i Lejla Alimanović, na albumu snimljenom i objavljenom u New Yorku, sarađuju sa svjetskim velikanima ovog pravca savremene umjetničke muzike, kao i višestrukim dobitnicima prestižne nagrade Grammy. Album “Lejla” je svjetsku, radijsku premijeru imao na playlisti “Excellence in Jazz” (CapRadio, California State University, NPR), te je predstavljen u svim referentnim svjetskim jazz publikacijama.

Koncert za pamćenje organizovan je u koprodukciji Bosanskog kulturnog centra KS, Jazzbine Sarajevo i platforme Blue Quote, te realizovan uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS i Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.