Povodom obilježavanja 100 godina Sarajevske filharmonije, čuveni italijanski dirigent Riccardo Muti danas je stigao u Sarajevo, a u srijedu, 11. oktobra, bit će upriličen “Gala koncert” na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Sarajevska filharmonija djeluje od 1923. godine što je čini jednom od najstarijih institucija kulture u Bosni i Hercegovini. O uspjehu orkestra svjedoče brojna domaća i međunarodna priznanja, kao i gostovanja slavnih imena iz svijeta umjetničke muzike.

Iznimna čast je da maestro Muti već treći put dolazi u Sarajevo te će, povodom ovog posebnog jubileja, prvi put dirigovati koncertom Sarajevske filharmonije kao poklon građanima Bosne i Hercegovine“, izjavio je direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce. Dodao je da će, prilikom svečanog koncerta 11. oktobra, ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu biti postavljeni LED ekrani, kako bi što više građana moglo uživati u ovom muzičkom spektaklu.

Maestro Riccardo Muti je među prvima posjetio razoreno Sarajevo 1997. godine s Milanskom skalom i održao koncert u Skenderiji. Zatim je 2009. godine u Zetri dirigovao koncertom “Putevi prijateljstva: Od Sarajeva do Sarajeva”. Tada je velikom maestru, za izrazit kulturni doprinos i prijateljstvo, uručen i Ključ Grada Sarajeva.

Iz Sarajevske filharmonije ističu da je organizacija dolaska ovako velikog imena iz svijeta klasične muzike bila veliki izazov u organizacijskom smislu za jedini profesionalni orkestar u Bosni i Hercegovini, ali ponosno ističu da su spremni da svim gostima gala koncerta priušte nezaboravan doživljaj. Karte su rasprodane u rekordnom vremenu, neposrednim puštanjem u prodaju.

Stoga iz Sarajevske filharmonije pozivaju sve zainteresirane građane i goste grada da se pridruže proslavi i uživo prate koncert na Trgu Susan Sontag u srijedu, 11. oktobra, 2023 godine s početkom u 20 sati. Pristup trgu i praćenje prenosa je besplatno.