Kako se bliži 18. novembar, dan održavanja koncerta “Tri tenora”, pripreme za ovaj spektakl privode se kraju. Svi orkestarski aranžmani, pisani specijalno za ovu priliku, završeni su i isprobani tokom četverodnevnih proba s orkestrom, koje su se održavale u koncertnoj dvorani Muzičke akademije u Sofiji.

Prema riječima dirigenta koncerta, maestra Emira Nuhanovića, sve je proteklo u najboljem redu.

Jako sam zadovoljan aranžmanima, male korekcije zbog poboljšanja ukupnog dojma su već urađene. Posebno mi je drago da pored iskusnih muzičara u orkestru imamo i mlade muzičare, koji raspolažu zavidnim iskustvom sviranja u internacionalnim omladinskim orkestrima“, ističe Nuhanović.

Program se sastoji  od 26 različitih kompozicija, od najpopularnijih operskih arija (E lucevan le stele, La done e mobile, Nessun dorma, Di quella pira, Vesti la giubba…),  preko popularnih napolitanskih pjesama (Caruso, O sole mio, Con te partiro, Mamma, Torna a Surriento, Non ti scordar di me, Granada…), pa sve do dueta iz The Phantom of The Opera.

Prije mog odlaska na probe s orkestrom, imao sam probe s našim mladim pjevačkim nadama, Sarom Vojičić i Malikom Smajlovićem. Mislim da će Sara svojim pjevačkim sposobnostima i kvalitetima prevazići svog tatu Mladena Vojičića Tifu i zasjati kao zvijezda van naših granica. I Malik ima izuzetan glas i prava je šteta što nije nastavio školovanje na nekoj muzičkoj akademiji. Energija koja izbija iz ovog pjevača je to što privlači fanove na koncerte na kojima nastupa sa svojim bendom. Ovo će za njih biti izuzetna prilika da se uz zvijezde večeri, tri italijanska vrhunska tenora, nađu u narednim projektima koje planiramo realizirati van naših granica.

Posebno se radujem što će dječji hor Superar, pod rukovodstom dirigentice Alme Karić i budnim okom direktorice Klaudije Bilić-Selmanović, nastupiti na koncertu. Zadivljujuće je s kakvom ljubavlju naša djeca prilaze ovom koncertu. Oni su već sada jako uzbuđeni, kao i njihovi roditelji i prijatelji koji će nam se pridružiti na koncertu“, kaže Nuhanović.

Ostale organizacijsko-logističke  pripreme u Sarajevu su u toku.

Bilo je prilično teško organizirati i putovanja, jer tenori zbog svojih redovnih obaveza dolaze iz različitih gradova. Međutim, osjećam da su ljudi u Sarajevu shvatili veličinu i značaj ovog koncerta, tako da nam svi kojima se obraćamo za pomoć, svesrdno pomažu“, dodaje.

Organizatori koncerta mole publiku da što prije obezbijedi svoje ulaznice za koncert, jer su količine ograničene, a proširenja postojećeg rasporeda sjedenja nisu moguća. Također, koriste priliku da obavijeste publiku da će ulazi biti otvoreni od 19 sati, kako se ne bi stvarale velike gužve i kako bi koncert počeo na vrijeme.