Pjevačica i glumica Jane Birkin napustila nas je u dobi od 76 godina, kako javljaju francuski mediji. Prema informacijama, pronađena je mrtva u svom domu u Parizu.

Jane Birkin, poznata englesko-francuska zvijezda, ostavila je veliki trag svojim profesionalnim radom i privatnim životom, posebno poznatom vezom s muzičarem Sergeom Gainsbourgom. Jane je bila ikona stila kasnih 1960-ih i 1970-ih godina.

Rođena u Londonu, stekla je slavu pjevajući na francuskom jeziku te se tokom 1970-ih preselila u Francusku. Njen osobni i umjetnički odnos s Gainsbourgom, koji je preminuo 1991. godine, postao je poznat diljem svijeta nakon njihovog međunarodnog hita “Je t’aime… moi non plus”.

Pomenuti duet snimljen je 1968. godine, samo nekoliko mjeseci nakon što su se upoznali na snimanju filma “Slogan”. Pjesma je bila zabranjena u nekoliko zemalja, a Vatikan ju je osudio zbog otvoreno seksualnih tekstova. Unatoč kontroverzama, par je uspio privući novu međunarodnu publiku.

Jane Birkin i Serge Gainsbourg bili su zajedno 12 godina, ali su ostali prijatelji nakon razlaza. Gainsbourg, koji je bio 18 godina stariji od Birkin, nastavio je pisati pjesme za nju, čak i nakon njihovog prekida. Imaju kćer Charlotte Gainsbourg, koja je također uspješna glumica i pjevačica.

Veza između Jane i Gainsbourga često je opisivana kao “burna”. Navodno je Jane Birkin u svojim dnevnicima iz 2020. godine zabilježila da je bilo nasilja između njih dvoje. Međutim, u intervjuu za Times 2020. godine, ona je često branila čovjeka s kojim je dijelila bliskost, uključujući i odgovarajući na optužbe jednog pjevača da je bio “zlostavljač”.

Kada su je novinari, prošle godine, pitali o njihovom nekonvencionalnom načinu života, Jane je izjavila: “Ne znam koliko je bilo lako za djecu imati majku koja se pojavljivala gola u časopisima i oca koji je spaljivao novčanice od 500 franaka. Nadam se da je neko neke stvari napravio ispravno.”

Par se razišao 1981. godine, a Jane Birkin nastavila je svoju karijeru kao glumica i pjevačica. Izdala je nekoliko albuma, uključujući “Baby Alone in Babylone” 1983. i “Amour des Feintes” 1990. godine.