×

iMTM & RSL: Muzička edukacija

Foto: Emina Memija, Alen Hadžić Morris i Arhiva iMTM-a

Smješten u ulici Obala Kulina bana 24 u Sarajevu, iMTM razvija edukativnu platformu za izvođačke umjetnosti a od januara 2018. godine postao je oficijelni predstavnik ”Rockschool” iz Londona za cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine (RSL). Program RSL-a je internacionalno priznat, sastoji se iz osam levela muzičkog obrazovanja, i to iz oblasti: pjevanje, muzička produkcija, muzički teatar, gluma, instrumenti (gitara, klavir, bas gitara, bubnjevi, ukulele), teorija muzike i moderni plesovi. Staff iMTM-a su prvenstveno bh. profesori sa višegodišnjim radnim iskustvom van granica Bosne i Hercegovine, koji su školovani u Engleskoj, Americi, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Od 2021. godine iMTM je punopravna članica mreže International Theatre Institute/UNESCO Network for Higher education in Performing Arts, kao jedina institucija iz Bosne i Hercegovine. Upisi u iMTM su kontinuirano otvoreni, a nastava se odvija individualno prema sedmičnim rasporedima i u dogovoru sa polaznicima i mentorima.

Irma Mulić

Predstavljamo voditeljicu Odjela za izvođačke umjetnosti iMTM-a

Irma Mulić (rođena 16.08.1988. godine u Bijelom Polju, Crna Gora) diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu 2012. godine i stekla stručno zvanje Bakalaureat/Bachelor Muzičkih umjetnosti – Klavir, (prosjek 9.5). Zaposlena je od 2015. godine na radnom mjestu pod nazivom ”Voditeljica odjela za izvođačke umjetnosti”. U prvom redu bavi se nastavnom pedagogijom (instrument klavir i pjevanje) sve od predškolskog uzrasta i bez gornje granice. Kao predavač iz oblasti klavir, pjevanje i gluma educirala je na desetine djece uzrasta od 3-15 godina, koja su u junu 2016. godine svoj rad prezentirali u najpopularnijem mjuziklu za djecu ”Annie”. Posjeduje i višegodišnje iskustvo u pedagoškom radu iz oblasti klavir (Wunderkeys metoda učenja). Postiže zavidne rezultate u radu sa djecom što je čini jednom od najtraženijih pedagoga klavira u Sarajevu a što potvrđuju i njeni prethodni angažmani u Muzičkoj školi Ilidža u Sarajevu, (2013-2014.), muzičkoj školi ”Mali Mozart” (2011-2015.) iz Sarajeva, Edukativni centar ”ABC” (2012-2013), kao i Internacionalnoj školi ”Bloom” – Montessori akreditacija u Sarajevu (2013-2015). Od 2008. godine bila je članica neovisne teatarske trupe “Ansambla Caabaret”, iMTM-a sa kojim je ostvarila niz nastupa u pozorištima širom BiH, među kojima su i Kamerni teatar 55, Narodno pozorište Sarajevo i Bosansko narodno pozorište Zenica. Sa projektom ”Ja mahaluša” kao članica ansambla odigrala je više desetina predstava u periodu 2012.-2014. godine. Teatarsko iskustvo obuhvata ostvarene glavne uloge u mjuziklima u produkciji iMTM-a i to ”Footloose” 2014., ”Prljavi ples” 2015., ”Annie” 2016. i finalno ”Flashdance” 2017. godine. Pored navedenog tokom 2016. godine, educirala je tri generacije polaznika škole muzičkog teatra “Annie” kao trener pjevanja i korepetitor porodukcije te predstave za djecu ”Mravko Travko”, koja je premijerno izvedena u aprilu 2018. godine.

Klavir je moj život, a rad sa učenicima moja vječna inspiracija. Podučavanje je stalni proces učenja, otkrivanje muzike, života i ljudi. Svijetu su danas najpotrebnije stvari koje nam donose radost, a upravo umjetnost to i čini na jedinstven, moćan i direktan način. Kroz raznolikost društvenih susreta i muzičkih stilova, svaki učenik može pronaći svog unutrašnjeg umjetnika. Na tom putu volim pomagati učenicima da istraže, prodube i razviju svoje talente u službi umjetnosti. Njihovo muziciranje i ljubav prema klaviru je kao najposebniji dar, koji svakodnevno dobijam“, ističe Irma Mulić.

Ljetni koncerti i nagrade polaznika

U JU Centar kulture i mladih općine Centar Sarajevo 21. juna u 18:00 i 20:00 sati održani su godišnji koncerti iMTM-a i Rockschool BiH, na kojima se predstavilo preko pedeset polaznika iz oblasti klavir, akustična i električna gitara, bas gitara, bubnjevi i pjevanje. Godišnji koncerti namijenjeni su prezentaciji naučenog gradiva i otvoreni su za širu publiku. Tokom juna na Festivalu umjetnosti Mimika u Sarajevu, nastupili su i polaznici odjela gitare i bas gitare, među kojima su ovogodišnji dobitnici prvih nagrada za najbolju instrumentalnu izvedbu i najbolji pop rock vokal, održanom u maju ove godine na 8. Festivalu dječije umjetnosti FEDU.

Omer Fočo dobitnik je specijalne nagrade i instrumenta bas gitara, Faruk Kadić dobitnik je prve nagrade i instrumenta električna gitara, a mlada vokalistica Asja Muftić osvojila je prvu nagradu za najbolji pop rock vokal, te će tokom godine raditi na autorskoj pjesmi, koju će komponovati i producirati akademski kompozitor i muzički producent Adnan Mušanović.

Pridružite se – upis je u toku!
Prijave slati na email info@mtm.ba
Za više informacija kontaktirajte 062/559-862