Mirza Redžepagić, gitarista i kompozitor, predstavio je novi album pod nazivom “Cycles”. Ovaj album je rezultat njegovog muzičkog putovanja koje je započelo na Berklee College of Music u Valenciji, gdje je sarađivao s muzičarima iz različitih krajeva svijeta.

Album “Cycles” putem ovog LINKA možete slušati na različitim platformama.

Naziv “Cycles” reflektuje putovanje kroz različite epohe i atmosfere, kroz muzičke krugove koji se međusobno prepliću, preklapaju i formiraju cikluse koji čine dio šire muzičke naracije. Vođen neprestanim istraživanjem i strašću za otkrivanjem novih dimenzija, Mirza ovim albumom ima za cilj da slušaoce povede na muzička, duhovna, filozofska i svjetovna putovanja.

Album je sniman između oktobra 2023. i februara 2024. godine u Španiji, u studijima Berklee AKSS, Jazztone i El Spot, a izdao ga je novi muzički label iz Sarajeva, REKORD. Produkciju potpisuje iransko-američka producentkinja Shabnam J. Kermani, miks je radio Jesús Retamal iz Čilea, a mastering Felipe Ribeiro Santos iz Brazila. Na albumu je učestvovalo 18 muzičara iz Španije, SAD-a, Pakistana, Jordana, Kolumbije, El Salvadora, Kipra i Brazila.

Turneja širom BiH i Hrvatske

Turneja kojom će album biti predstavljen počinje sljedeće sedmice i trajat će 15 dana širom BiH i Hrvatske.

Album započinje flamencom, koji je Mirza počeo da istražuje 2015. godine tokom studija gitare u Granadi. U kompozicijama “Salsavana”, “Ruzafa” i “Breeze of Delight” dominira flamenco fusion still uz sola na saksofonu (Michael Ventura) i klaviru (Santiago Bertel).

Drugi dio albuma donosi zvuk orijenta, u kompozicijijama kao što je “Letter to Eco” koja spaja flamenco stil Taranta sa orijentalnim makamom. Složena kompozicija “Aman Aman Metheny”, inspirisana muzikom velikog jazz gitariste Pat Methenyja, sadrži elemente mikrotonalnosti makama, balkanskih ritmova, impresionističkih klavirskih fraza, distorzije i melizama indijske rage. U ovoj najdužoj kompoziciji na albumu može se čuti pet sola koje su sa Mirzom izveli Imam Hamdani na električnoj gitari, Yousef Musharbash na klaviru, i završni solo na lead synthu koji je odsvirao Felipe Ribeiro Santos.

Foto: Aida Redžepagić

Nakon putovanja na istok, album se vraća na zapad kroz “Uspavanku za Sarajevo”, kompoziciju za dvije gitare i gudački kvartet, i završava obradom Mirzine omiljene jazz kompozicije “Waltz for Ruth” koju je komponovao kontrabasista Charlie Haden.

Prema riječima španskog pisca Marca Casals Iglesiasa, ‘Cycles’ je album prepun inspirativnih muzičkih pravaca, s nadom da će se u budućim ciklusima stopiti u jedinstvenu viziju gdje neće biti razlike između flamenca, makamata, balkanskog, jazza ili drugih muzičkih žanrova, niti razlike između Istoka i Zapada. Kao što persijski sufijski pesnik i mistik Rumi, koga Mirza često citira kao inspiraciju, kaže: “Svi smo mi isti, svi isti. Čeznemo da pronađemo svoj put natrag: natrag ka Jednome, natrag ka jedinom Jednom.”