Foto: Ishaan Jagyasi

Gitarista i kompozitor, Mirza Redžepagić objavio je novi singl ”Letter to Eco”. Ova kompozicija koja je komponovana za solo gitaru je nastala spontano i iskreno, bez prevelikog promišljanja i traženja muzičke logike tehnikama komponovanja. ”Letter to Eco” ima tri osnovne cjeline – flamenko, savremenu i makamsku – umotane u improvizacijski jezik koji ih međusobno spaja.

Kompozicija je posvećena Ešrefu Džanefendiću, Mirzinom dobrom prijatelju, izvrsnom umjetniku i svestranom čovjeku koji je u svojih 33 godina života intenzivno djelovao kao muzičar i fotograf, ostavljajući osjetan trag na sve ono što je lijepo u životu, kakav je on i sam bio.

Produkciju potpisuje američko-iranska producentkinja Shabnam J. Kermani, miks Jesus Martinez iz Čilea, video Ishaan Jagyasi a mastering je radio brazilski sound engineer Felipe Ribeiro Santos. Kompozicija je snimljena u studiju Berklee College of Music u Valensiji (Španija) gdje se Mirza posvetio proučavanju world, jazz i savremene muzike, stekavši Master diplomu na odsjeku ‘Contemporary Performance with Production’.

Vizuelna estetika koja prati singl jednako je zavodljiva, prikazujući prepoznatljivo umjetničko djelo “Par” poznatog bosanskog grafičara Dževada Hoze (1938-2020.) kao naslovnicu singla. Spajanje Redžepagićeve muzičke vizije i Hozine likovne umjetnosti stvara višesenzorni doživljaj koji prevazilazi tradicionalne granice.

Kako su ovaj i ostali preludiji utirali put, ‘Letter to Eco’ najavljuje nadolazeći album, zakazan za izlazak u maju 2024. godine.