Foto: Zlatan Menković

U subotu je, povodom Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja, u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu održan maratonski koncert ansambla SA Sinfonietta, koji je oduševio posjetioce. Ansambl SA Sinfonietta čine violinistkinje Alma Dizdar, Tamara Arsovski i violončelistkinja Belma Alić. Izvođači su u dva termina pratili posjetitelje svojim interpretacijama Bachovih kompozicija, stvarajući jedinstveno iskustvo.

Program koncerta obuhvatio je kompozicije Johanna Sebastiana Bacha za solo violinu i violončelo. Bachove kompozicije su poznate po svojoj kompleksnoj strukturi i emocionalnoj dubini, komponirane polifono i linearno, gdje se akordi transformiraju u melodijske linije i arpegge i obratno. U cijelom ciklusu sonata i partita, Bach je koristio tonalitete praznih žica (g-mol, d-mol, a-mol, E-dur), dodavši im još h-mol i C-dur. J. S. Bach (1685 – 1750) smatra se jednim od najvećih kompozitora svih vremena. Njegove kompozicije omogućile su izvođačima da prikažu svoju virtuoznost i interpretativne sposobnosti.

Bachove Sonate i Partite za violinu solo su zbog njihove formalne jasnoće, čiste stilske definiranosti i tehničke zahtjevnosti temeljna djela violinskog repertoara. Kroz majstorsku izvedbu Partita i Sonata za solo violinu te Suita za solo violončelo, posjetitelji su imali priliku uživati u svakoj nijansi i detalju Bachove genijalnosti. Izvedbe su bile tehnički besprijekorne i emotivno dirljive, ističući sve suptilnosti od delikatnih prelaza do snažnih akorda, čime su dodatno naglasile univerzalnu privlačnost i bezvremenost Bachove muzike.

U jedinstvenom ambijentu Historijskog muzeja, posjetioci su mogli doživjeti sinergiju između Bachove muzike i muzejske postavke. Dok su slušali kompleksne i emotivne Bachove kompozicije, istovremeno su mogli istraživati izložbe koje prikazuju historiju Bosne i Hercegovine. Akustika u muzeju bila je izvanredna, omogućavajući posjetiocima da jasno čuju izvedbe iz svih dijelova muzeja. Ova kombinacija pružila je dublje i bogatije iskustvo, povezujući umjetničku i historijsku dimenziju, te omogućavajući posjetiocima da na novi način dožive muzejsku postavku.

“Posjeta Historijskom muzeju uz pratnju fenomenalne muzike savršeno su se uklopili. Nikada nisam mislio da muzika može toliko da utiče na sam doživljaj posjete muzeju. Ovo iskustvo je bilo nezaboravno za mene”, rekao je jedan od prisutnih posjetilaca.

Projekat “Noć muzeja uz J.S. Bacha” realizovan je uz podršku Turističke zajednice Kantona Sarajevo, a u saradnji s Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine.