Galerija savremenih umjetnosti Manifesto s ponosom najavljuje četvrto izdanje muzičkog programa ManifestoLIVE, u okviru kojeg će se, po prvi put, sarajevskoj publici predstaviti australsko-bosanskohercegovački kantautor sa škotskom adresom, Hector Gachan. Performans pod nazivom “Third space” će biti upriličen u petak, 7. jula 2023. godine, s početkom u 21:00 sat. Cijena ulaznice je 10 KM, a zainteresovani je mogu preuzeti u Galeriji Manifesto (Despićeva 3) između 12 i 20 sati.

Pružajući priliku da se muzika doživi kao nefizički prostor društvene razmjene, Gachan narativnim stihovima i eklektičnim indie melodijama slušatelje suptilno vodi kroz procese intelektualnog sazrijevanja i duhovnog otkrivanja. Debitantski album naslovljen “Untitled 91” muzičko je preslikavanje potrage za domom i mjestom pripadanja, koje ujedno funkcionira kao oda Bosni. Drugi album “Care 2 Share”, pak, na još stilski autentičniji način hrabro secira društveno-kulturološku poziciju susreta Istoka i Zapada.

Upravo zato, Gachanova muzika čas ima prizvuk Tame Impale, čas poetsku zanesenost sevdalinke, čas sintetički ton Gorillaz, a u stihove su utkana i najličnija sjećanja i pomna zapažanja o savremenom društvu. Hibridnost Hectorova izričaja, dakle, nije puki eklekticizam, već iskreno prenošenje životnog iskustva u umjetnost i prihvatanje tog istog iskustva zahvaljujući muzici.

Koristeći muziku kao alat samopronalaženja i samoostvarenja, Gachan ovu umjetničku formu pretvara u nefizički third space. Izvodeći performans u Manifestu, svoj intimni treći prostor dijeli sa zajednicom, otvarajući pitanje o četvrtom (ne)prostoru – muzici kao vremenski ograničenom, geografski i fizički nedefinisanom prostoru uživanja.

Hector Gachan je australsko-bosanskohercegovački umjetnik koji trenutno živi u Edinburgu. Odrastajući u Sydneyu i Sarajevu, Hector otkriva svoj put kao mladić koji se našao između dva vrlo različita svijeta. Godine 2017. Hector je potpisao ugovor sa francuskom indie izdavačkom kućom Nice Guys i objavio svoj debi album ‘Untitled '91’ u zimu te godine. Na njegovom debi albumu, nijanse psihodelije, popa, elektronike i alternativnog rocka pomiješane su kako bi podržale njegove zagonetne tekstove koji uključuju perspektivu osobe odrasle između istoka i zapada. Njegov drugi album “Care 2 Share” izašao je 2021. godine, pokazujući blagi pomak u temama, ali potvrđujći raznolikost njegovog stila. Njegov treći album će biti objavljen uskoro.