Foto: Velija Hasanbegović

U okviru specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo „Kultura na ulice 2023!“, u prelijepom ambijentu Bijele tabije, večeras je izveden spektakularan koncert hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo kojim je dirigovao maestro Danijel Žontar, uz klavirsku pratnju Bakira Samardžića.

Sarajevska publika mogla je uživati u programu na kojem su se našle klasične arije i djela kompozitora poput Petra Iljiča Čajkovskog, Jakova Gotovca, Giuseppea Verdija, Richarda Wagnera, Bedřicha Smetane, te Carla Orffa.

Kultura na ulice 2023!

Kultura na ulice 2023! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, a traje do mjeseca oktobra.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je da, kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Koncert hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo podržan je od strane partnera, JP Sarajevo.

Koncert KUD Lola izveden u parku Banjska Ilidža

Dan ranije, 18. juna, s početkom u 14:00 sati, u okviru repertoara specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo „Kultura na ulice 2023!“, u predivnom ambijentu parka Banjska Ilidža izveden je i koncert kulturno-umjetničkog društva „Lola“.

Na koncertu su izvedene legendarne numere: Igre iz Sarajeva, Varoške igre iz Bosne, Veseli se kućni domaćine, Igre iz Guće Gore, Igre iz Imljana, Igre sa Vlašića, Ozrenski vez – igre sa Ozrena, a u koreografiji Ekrema Ćizmića, Hajrudina Hadžića, Seada Salkića, Vaska Jovetića, te Vase Popovića.

Koncert KUD Lola u parku Banjska Ilidža

Koncert KUD Lola u parku Banjska Ilidža

Punih 77 godina KUD “Lola” Sarajevo radi i djeluje u kontinuitetu. U vrijeme opsade Sarajeva, kulturno-umjetničko društvo „Lola“ proglašeno je subjektom od posebnog značaja za odbranu Općine Novo Sarajevo, grada i BiH. U svih sedam decenija “Lola” njeguje i stvara sve vrste scenskog izraza, okuplja i animira u organiziranim oblicima impozantan broj članova svih starosnih i socijalnih struktura, a najviše mladih.