Foto: Velija Hasanbegović

U nedjelju, 2. juna s početkom u 20.00 sati, na Pozorišnom trgu Susan Sontag bit će upriličen koncert “Mozartu u susret“ u izvedbi mladih umjetnica i umjetnika Hane Salihović, Amile Ravkić i Erola Ramadanovića uz klavirsku pratnju Bakira Samardžića.

Publika će moći uživati u atraktivnom umjetničkom programu ispunjenom bezvremenskim opernim arijama jednog od najvećih kompozitora klasične muzike W. A. Mozarta poput: “Padre, germani, addio”, “Non piu andrai”, “Voi che sapete”, “Giunse alfin il momento… Deh vieni, non tardar” i “Non siate ritrosi”.

„Ideju za koncert ‘Mozartu u susret’ dobili smo upravo tokom rada i spremanja nove premijere Mozartove opere ‘Figarov pir’. Imali smo želju da cijeli koncert posvetimo upravo Mozartu i da sarajevskoj publici prenesemo ljepotu njegovih djela. Naime, na koncertu ćemo, pored arija i dueta iz pomenute opere, izvoditi arije, duete i tercet iz drugih poznatih njegovih opera, među kojima su ‘Idomeneo’, ‘Don Giovanni’ i ‘Così fan tutte’. Također, redoslijed programa smo uskladili s prvim izvođenjima tih opera, dajući prostor publici da se bolje i više poveže s Mozartovim stvaranjem“, kazali su izvođači Hana, Amila, Erol i Bakir.

Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je da, kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Napominjemo, u slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina.

Ulaz za sve programe u produkciji specijalnog programa NPS-a „Kultura na ulice 2024!“ je besplatan.