Dolores O'Riordan, pjevačica benda The Cranberries, preminula je u hotelskoj sobi Londonu u 47. godini, javili su britanski mediji. O'Riordan, čiji je bend u karijeri prodao više od 40 miliona nosača zvuka, u Londonu je boravila radi snimanja novih pjesama. Više informacija o uzroku smrti irske pjevačice nije objavljeno, piše britanski Guardian.

O'Riordan je rođena u irskom gradu Limericku 1971. Bendu The Cranberries pridružila se 1990. i ostala s njima do 2003. godine, kad su napravili pauzu. Bend se ponovo okupio 2009. Jedinstveni vokal i prepoznatljivi zapadnoirski akcenat Dolores O'Riordan donijeli su bendu izuzetan uspjeh s obje strane Atlantskog okeana. Poznata ponajprije po The Cranberries, O'Riordan je 2007. snimila i svoj prvi solo album, Are You Listening?, a dvije godine kasnije i No Baggage.

Album prvijenac benda The Cranberries Everybody Else is Doing It So Why Can't We? pratio je izniman uspjeh drugog albuma No Need to Argue, objavljenog 1994. godine s pjesmom Zombie koja je otkrila novu dimenziju glasa Dolores O'Riordan. Pjesma koja je postala zaštitni znak benda napisana je poslije IRA-inog bombardovanja u Warringtonu u kojem su ubijeni trogodišnji Jonathan Ball i dvanaestogodišnji Tim Parry.

Svoj glas protiv ludila rata The Cranberries su digli i dvije godine kasnije uvrstivši pjesmu Bosnia na svoj album To the Faithful Departed.

 

Irski bend je 2017. otkazao svoju posljednju evropsku turneju usljed zdravstvenih problema Dolores O'Riordan s leđima, ali je krajem godine ona tvrdila da se oporavlja i održala je jedan privatni koncert. Pjevačici je prošle godine dijagnosticiran i bipolarni poremećaj.

Od Dolores O'Riordan među prvima su se obraćanjima javnosti oprostili irski predsjednik Michael D Higgins, te irski muzičari Hozier, Kodaline i Maggie Rogers.