×

iMTM školuje nove muzičke producente: Muzički producenti novog doba

Jasmin Ferović
Jasmin Ferović

Foto: Alen Hadžić Morris i Emina Memija

Škola muzičke produkcije iMTM polaznicima nudi priliku da steknu znanja i vještine iz oblasti moderne muzičke produkcije, digitalne obrade zvuka, muzičkog biznisa i digitalnih muzičkih medija i platformi. Cilj je da, nakon završene škole, kandidat bude sposoban kreirati i upravljati kompletnim procesom stvaranja muzičkog djela iz oblasti modernih popularnih muzičkih žanrova. Većim dijelom se praktični segmenti nastave vrše sistemom “jedan na jedan”, sa ili bez pasivnog prisustva dodatnog polaznika škole. Škola Muzičke produkcije traje 11 mjeseci, a nakon završenog osnovnog jednogodišnjeg školovanja moguće je nastaviti profesionalno usavršavanje i upis u MP napredni, te MP master level (nastavak naredne školske godine). Nakon završenog jednogodišnjeg školovanja moguće je polagati specijalni ispit Muzičke produkcije prema RSL Awards silabusu, koji je jednak diplomi srednje muzičke škole. Pored škole muzičke produkcije, iMTM u svojoj ponudi ima i šestomjesečni kurs za komponovanje na muzičkim softverima i DJ-ing. Kurs je prvenstveno s akcentom na praktičnom radu, odnosno pravljenju pjesama na softveru Ableton i sličnim. Ovaj specijalizirani kurs u okviru kojeg, pored navedenog, studenti dobivaju i naobrazbu o video editingu, te finalni certifikat, vodi ista stručna mentorska ekipa.

Tarik Ramović

iMTM/Rockschool: Odjel za muzičku produkciju

Jasmin Ferović Fera, magistar muzikologije – oblast Elektronička muzika, voditelj je iMTM odjela Multimedija i profesor na predmetima “Muzika i mediji”, “Komponovanje i Music self-concept”. Diplomirao je i magistrirao na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu na Odsjeku za muzikologiju, a specijalizirao se iz oblasti elektronska muzika na Elak Institutu za kompjutersku muziku i akustiku u Beču. Od 2001. godine zaposlen je na BHRT-u. Direktor je odjela MP BHRT. Muzički je producent, DJ i vokalist, koji iza sebe ima veliki broj muzičkih autorskih djela.

Na BHT 1 vodi i uređuje emisije Top 15 i Plesna Lista. Tvorac je emisije Corner i mnogih drugih RTV projekata. Organizator je velikog broja koncerata, festivala i raznovrsnih evenata. Na BH Radiju 1 od 2007. godine obnašao je funkciju urednika Muzičkog programa. Među najzapaženijim ostvarenim muzičkim projektima su i CD Action Heroes dvojac – MP JSRTVBIH, Action Heroes E.P. Radio Ventures NYC i J&A – One Reason EP. Od 2010. godine šef je stručnog žirija za DJ Talent Show (TV PINK) inače prvog internacionalnog takmičenja ove vrste. Jedan je od osnivača elektronske muzičke scene BiH, a vodio je i niz DJ radionica Sa-turn iz kojih je izašao veliki broj mladih DJ-a. DJ karijeru je započeo u ljeto 1996. napravivši svoj prvi party koji je prerastao u serijal “Kult”. Realizirao je više stotina samostalnih partyja i gostovanja. Sousnivač je prvog elektronskog muzičkog, dvodnevnog “Sa Techno Festivala 1997“. Jedan je od autora projekta Planet Sarajevo Fest. Radio je na svim eminentnim bh. i internacionalnim festivalima i ostvario DJ nastupe u Austriji, Njemačkoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Srbiji. Pored ostalih, imao je desetogodišnju rezidenciju u jednom od najpopularnijih hrvatskih klubova Aurora, kao i stalnu rezidenciju na hrvatskom festivalu Valcana Beach. Tokom profesionalne DJ producentske karijere nastupao je uz najeminentnija DJ imena svijeta, kao što su: Carl Cox, David Morales, Jeff Mills, Chris Liebing, Sven Vath, Marshall Jefferson, Frankie Knuckles, Afrika Islam. Pored ostalih, nastupio je i kao warm up grupi Jamiroqui. Autor je kultne radijske emisije Zona Sumraka, najstarije žive emisije o elektronskoj muzici u BiH, koja je u raznim formama postojala od 1996. godine, a emitovana je na stanicama Radio Zid, Radio eFM, Radio FERN i BH Radiju 1. Iz oblasti elektronske muzike objavio je više desetina autorskih tekstova u sarajevskim publikacijama BH Dani, Info magazin – rubrika DJ vodič, magazin Face, a stalni je saradnik časopisa Muzika u izdanju Muzikološkog društva FBiH. Bio je menadžer muzičkog programa najuspješnijeg sarajevskog kluba Hacienda od 2004. do 2010., a do početka pandemije u martu 2020. godine, bio je 5 godina menadžer muzičkog programa uspješne sarajevske lokacije Aquarius Vils.

Studenti me često pitaju šta i kako trebaju raditi da bi postali uspješni muzički producenti. Skraćena verzija mog odgovora je da treba adekvatno koristiti modernu tehnologiju, kombinirati je sa ‘živim’ instrumentima, steći znanje koje se treba kvalitetno aplicirati, imati vještine koje će omogućiti uspješno djelovanje u oblasti muzike i muzičkog biznisa, stalno učiti i vjerovati u sebe. Ne postoji magična formula uspjeha, ali postoji najbolji put koji vodi ka njemu kroz edukaciju, znanje, veliki trud i rad, fleksibilnost i ljubav prema muzici, jer ako volite ono što radite, tada vam ništa nije teško. Muzički producent današnjeg vremena treba biti univerzalni vojnik i biti sposoban da obavlja poslove za koje je nekada bilo potrebno angažovati više osoba. Muzički producent treba da se rukovodi prvenstveno kvalitetom i otvorenim umom u koji, pored ličnog ukusa, mogu stati svi svjetski muzički pravci, jer na koncu postoji samo dobra i kvalitetna pjesma koja će uvijek pronaći put do publike. Kao muzički mentori segmenta muzike i multimedije, te muzičke produkcije, u našoj edukaciji pojednostavljeno učimo studente kako komponovati muziku putem analogne i digitalne tehnologije i svih studijskih alata. Pored muzičkih, studentima stvaramo i nove vještine iz oblasti svih vrsta RTV i online medija, koje će mladima proširiti i poboljšati  perspektivu i povećati šanse kod budućeg zaposlenja. Volite muziku, želite biti stvaralac i objaviti projekte na svjetskim digitalnim servisima? Pokrenite se! Čekamo vas, buduće muzičke producente i biznismene!”, poručio je Jasmin Ferović.

Benjamin Rifatbegović

Benjamin Rifatbegović

Smješten u ulici Obala Kulina bana 24 u Sarajevu, iMTM razvija edukativnu platformu za izvođačke umjetnosti a od januara 2018. godine postao je oficijelni predstavnik ”Rockschool” iz Londona za cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine (RSL). Program RSL-a je internacionalno priznat, sastoji se iz osam levela muzičkog obrazovanja, i to iz oblasti: pjevanje, muzička produkcija, muzički teatar, gluma, instrumenti (gitara, klavir, bas gitara, bubnjevi, ukulele), teorija muzike i moderni plesovi. Staff iMTM-a su prvenstveno bh. profesori sa višegodišnjim radnim iskustvom van granica Bosne i Hercegovine, koji su školovani u Engleskoj, Americi, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Od 2021. godine iMTM je punopravna članica mreže International Theatre Institute/UNESCO Network for Higher education in Performing Arts, kao jedina institucija iz Bosne i Hercegovine. Upisi u iMTM su kontinuirano otvoreni, a nastava se odvija individualno prema sedmičnim rasporedima i u dogovoru sa polaznicima i mentorima.

Polaznici jedne generacije škole muzičke produkcije iMTM

Polaznici jedne generacije škole muzičke produkcije iMTM

Pridružite se – upis je u toku!
Prijave slati na email info@mtm.ba
Za više informacija kontaktirajte 062/559-862