×

iMTM & RSL: Prva bh. platforma za muzički teatar

Foto: Almin Zrno, Alen Hadžić Morris i Arhiva iMTM-a

Smješten u ulici Obala Kulina bana 24 u Sarajevu, iMTM razvija edukativnu platformu za izvođačke umjetnosti a od januara 2018. godine postao je oficijelni predstavnik ”Rockschool” iz Londona za cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine (RSL). Program RSL-a je internacionalno priznat, sastoji se iz osam levela muzičkog obrazovanja, i to iz oblasti: pjevanje, muzička produkcija, muzički teatar, gluma, instrumenti (gitara, klavir, bas gitara, bubnjevi, ukulele), teorija muzike i moderni plesovi. Staff iMTM-a su prvenstveno bh. profesori sa višegodišnjim radnim iskustvom van granica Bosne i Hercegovine, koji su školovani u Engleskoj, Americi, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Od 2021. godine iMTM je punopravna članica mreže International Theatre Institute/UNESCO Network for Higher education in Performing Arts, kao jedina institucija iz Bosne i Hercegovine. Upisi u iMTM su kontinuirano otvoreni, a nastava se odvija individualno prema sedmičnim rasporedima i u dogovoru sa polaznicima i mentorima.

Kao prva produkcijska kuća i edukativna platforma za muzički teatar u BiH, od 2011. godine na pozorišnim i koncertnim scenama Sarajeva, iMTM svake godine postavlja popularna djela, mjuzikle svjetskog repertoara. Od 2013. godine do pandemije, postavljeni su Briljantin, Footloose, Flashdance i Prljavi ples, te Annie, kroz koji je prošlo više stotina djece, mladih ljudi, glumaca, pjevača i plesača. U periodu od 2016. do 2019. godine porodični mjuzikl Annie izveden je osam puta u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a dodatna dva igranja realizirana su i u okviru Međunarodnog festivala harmonike Bela Pl. Patnhy u Slavonskom Brodu u Hrvatskoj. Mjuzikl je prije svega imao edukativni predznak i kroz isti su se iškolovale tri generacije djece u okviru škole za muzički teatar.

Naredne godine iMTM planira produkciju britanskog mjuzikla Oliver! za kog je dijaloge, stihove i muziku napisao Lionel Bart, a mjuzikl je adaptacija popularnog romana Oliver Tvist, Čarlsa Dikinsa. Tokom septembra 2022. godine iMTM raspisuje audiciju za glavne uloge u mjuziklu koje će igrati djeca uzrasta od 7-14 godina, a koji će kroz RSL PAA silabus biti trenirani za izvedbu mjuzikla tokom deset mjeseci. Kroz sedmične glumačke radionice polaznici škole će, na materijalu predstave kroz princip improvizacije, glumu, pjevanje, pokret i ples, razvijati maštu, a akcenat će biti na timskom radu i oslobađanju u grupi, kao i razvijanju njihovih individualnosti. U toku rada će biti uključeni i različiti rekviziti i dijelovi kostima, kako bi se djeci približio magični svijet teatra i njegovala ljubav prema istom. Premijera predstava planirana za juni 2023. godine će po prvi put biti evaluirana od strane mentora iz RSL Awards iz Londona, a prema silabusu koji je usklađen sa materijalom mjuzikla Oliver!.

Svi polaznici će dobiti RSL Performance Arts Awards diplome koje nose UCAS bodove i priznate su u inostranstvu.

iMTM/Rockschool: Odjel Muzički teatar

Alma Ferović Fazlić diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju. Postdiplomski studij završava i na Royal Academy of Music u Londonu na Odsjeku za muzički teatar, koja joj 2019. godine dodjeljuje počasno zvanje Associate of the Royal Academy of Music (ARAM) kao jedinom bh. studentu do danas.

Zaposlena je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, koja joj dodjeljuje nagradu “Dr. Razija Lagumdžija”, za najuspješnije rezultate u nastavi, umjetnosti i nauci u 2020. godini, a dobitnica je i nagrade Univerziteta u Sarajevu za najveći doprinos u umjetnosti u 2020. godini. Njeno internacionalno koncertno iskustvo obuhvata UK turneju sa Sir Eltonom Johnom i svjetsku turneju sa Indijskim dvostrukim dobitnikom Oscara A. R. Rahmanom, sa kojim nastupa u UK, Indiji, Kanadi, Australiji, Hong Kongu, Kuwaitu i Singapuru, londonskom “Royal Festival Hall” sa Orkestrom Londonske filharmonije. Teatarsko iskustvo obuhvata i mjuzikl “Lord of the Rings” u kojem je igrala na sceni Kraljevskog teatra Drury Lane, najstarijeg i najvećeg teatra u Londonu, a filmsko iskustvo i ulogu u hollywoodskom hitu Rockstar, indijskog reditelja Imtiaza Alija.

Producentica je i muzička rediteljica prvih i najpopularnijih mjuzikla u BiH, među kojima su: “Briljantin”, “Footloose”, ”Dirty Dancing”, ”Annie” i ”Flashdance”, gala koncerta “Broadway-West End mjuzikli 80” i predstave za djecu “Mravko Travko”, koji su se proteklih godina izvodili u BiH i Hrvatskoj.

Pored izvrsnosti svih mentora, velika vrijednost iMTM-a i RSL-a je složan tim i odlični međuljudski odnosi, koje njegujemo punu deceniju. Svim polaznicima škole muzičkog teatra garantujemo kvalitetnu naobrazbu u moderno opremljenom prostoru u srcu Starog Grada sa izuzetno kvalitetnim saradnicima koji su aktivni u branši. Nakon dvije godine pauze radi pandemije, u 2023. godini ponovo dolazimo na jednu od velikih teatarskih scena i želja nam je, kao i sa mjuziklom Annie, ostaviti veliki trag, prvenstveno u životima djece koja će igrati glavne uloge i uploviti u svijet teatra, glume, pjevanja i plesa. Istovremeno, našoj publici koja nas prati od 2013. godine želimo pružiti još jedno nezaboravno teatarsko iskustvo. Zahvalna sam i veoma ponosna na cijeli kolektiv, naše saradnike i sve polaznike, koji zajedno vjeruju u ideju muzičke izvrsnosti, koja se u našoj umjetničkoj oazi gradi strpljivo i temeljito“, ističe Alma.

Pridružite se – upis je u toku!
Prijave slati na email info@mtm.ba
Za više informacija kontaktirajte 062/559-862