Dugoočekivani koncert “Tri tenora” održat će se u Sarajevu, 18. novembra 2023. godine, s početkom u 20 sati, u KSC Skenderija u dvorani “Mirza Delibašić”.

U središtu ovog projekta je ideja da svaki muzički performans, kako bi postao veliko umjetničko djelo, treba da sadrži i etičke elemente. Potreseni recentnim nemilim događajima u društvu, posebno nasiljem nad ženama, odlučili smo da ovaj koncert posvetimo svim ženama: majkama, žrtvama nasilja i svima koji su maltretirani ili napadnuti zbog svoje rodne pripadnosti“, ističe u ime organizatora, maestro Emir Nuhanović.

Koncert će započeti kompozicijom “Mamma”, koja je postala poznata zahvaljujući nezaboravnom tenoru Lucianu Pavarottiju. Ova emotivna pjesma, koja govori o ljubavi sina prema majci i njegovoj zahvalnosti prema njoj, poslužit će kao snažna poruka protiv nasilja nad ženama. Slijedit će niz poznatih operskih arija, Napolitanskih pjesama i popularnih kompozicija.

Naš koncert ‘Tri tenora’ nije samo muzička manifestacija, već i platforma za internacionalnu saradnju i talenat. Uz velike evropske muzičke zvijezde, koncert će ugostiti evropski filharmonijski orkestar sačinjen od talentiranih muzičara iz šest zemalja EU.

Ovo je značajna prilika za naše mlade umjetnike da se predstave našoj publici uz svjetski priznata imena, otvarajući vrata za njihovu buduću karijeru kako u BiH tako i na međunarodnoj sceni. Kroz strateško marketinško djelovanje, ciljamo na mlade generacije u cijeloj BiH, promovirajući vrijednosti klasične muzike koja ima dokazano pozitivan utjecaj na psihosocijalni razvoj djece i omladine.

U svrhu pristupačnosti i edukacije, ulaznice za učenike i studente bit će ponuđene po simboličnim cijenama. Naša vizija ide dalje od granica BiH – u saradnji s turističkim agencijama razmatramo ponude koje će uključivati i naš koncert kao ključnu atrakciju.

Očekujemo da će koncert uživo i preko elektronskih medija privući preko 350.000 gledatelja i slušatelja. Pored toga, koncert će biti posebno prikazan 31. decembra 2023. godine na više TV stanica“, saopćeno je iz Fondacije za umjetnost i obrazovanje “Amadeus”.

Emir Nuhanović

Koncert “Tri tenora” je svjetski projekat serije koncerata, koji su započela tri najslavnija tenora svih vremena Luciano Pavarotti, José Carreras i Plácido Domingo. Koncerti “Tri tenora” postali su najposjećeniji koncerti u historiji klasične muzike. Svojim repertoarom kompozicija iz različitih epoha i muzičkih stilova, a svakako i odabirom gostiju na koncertima – Bono Vox, Zucchero, Brayan Adams, Peter Gabriel, Celin Dion i drugi, učinili su da klasična muzika bude prihvaćena i od velikog broja mlađe publike. Poslije smrti najslavnijeg tenora Luciana Pavarottija, koncerti su se nastavili održavati diljem svijeta, s nevjerovatnom pažnjom praćeni i dalje od strane publike i poštovalaca klasične umjetničke muzike.

Ulaznice za koncert “Tri tenora” koji će se održati u Sarajevu u dvorani “Mirza Delibašić”, 18. novembra 2023. godine, s početkom u 20 sati, mogu se kupiti putem sistema kupikartu.ba, na prodajnim mjestima na platou Skenderije, kao i na biletarnici BKC-a.