EXIT je izglasan za 5. festival svijeta, objavio je jedan od vodećih svjetskih muzičkih medija DJ Mag! Više od 100.000 ljudi iz cijelog svijeta glasalo je za svoje omiljene festivale, a EXIT se našao ispred gigantskih događaja kao što su Glastonbury, Coachella, Burning Man, Lollapalooza, Sziget, Awakenings i mnogi drugi!

Ovim priznanjem se još jednom potvrđuje globalni ugled Exita, koji već više od dvije decenije važi za jedan od najprestižnijih festivala na svijetu. Posebno je značajna činjenica da je lista formirana isključivo glasovima publike širom planete“, izjavio je osnivač i direktor EXIT festivala Dušan Kovačević.

Glasanje za najbolje festivale je trajalo od 5. do 26. oktobra 2022. godine. Na 1. mjestu je belgijski Tomorrowland, slijede američki Ultra Music i EDC Las Vegas, potom britanski Creamfields North. Veliki značaj ovog priznanja je u tome što dolazi baš od čitatelja uglednog DJ Mag-a, čije liste Top 100 festivala, Top 100 DJ-eva i Top 100 klubova predstavljaju industrijski standard, pogotovo u elektronskoj muzici.

Zato ne čudi da su festivali koji su se našli ispred najvećeg regionalnog festivala posvećeni isključivo elektronskoj muzici, dok EXIT već više od dvije decenije njeguje multižanrovski pristup. Jedno od glavnih obilježja po kojima je EXIT poznat u svijetu je famozna Dance Arena, koja važi za vodeću scenu elektronske muzike na svijetu. Veliki doprinos daju i No Sleep Novi Sad bina, koja je dobila i svoj višestruko nagrađivani festival, kao i niz manjih bina koje već dvije decenije promoviraju elektronsku muziku. EXIT je do sada ugostio najuzbudljivija imena elektronske muzike u posljednjih 20 godina, a mnogi od njih se redovno nalaze na DJ Mag-ovoj listi najboljih DJ-eva.

Na DJ Mag-ovoj festivalskoj listi se, pored Exita, našlo i nekoliko festivala iz regiona, kao što su Untold, Hideout, Sonus, Ultra Europe. Ovogodišnji rezultati glasanja objavljeni su poslije trogodišnje pauze, a EXIT je na DJ Mag-ovoj listi bio i 2019. godine.

Ovaj britanski magazin sa trodecenijskom tradicijom osnovan je kao mjesečnik posvećen elektronskoj muzici i kao takav se distribuira u više zemalja svijeta, među kojima su Sjedinjene Američke Države, Španija, Francuska, Italija, Kina, Holandija, a spomenute liste su njegov zaštitni znak.