Ansambl Cellissimo se nedavno vratio s veoma uspješnog putovanja u Slovačku, svog prvog međunarodnog gostovanja, gdje su imali priliku učiti, širiti horizonte i stvarati nova prijateljstva. Ovo iskustvo bilo je neprocjenjivo za sve članove ansambla, koji su se s puno entuzijazma upustili u ovu avanturu.

Tokom boravka, učestvovali su na radionicama i seminarima, gdje su usavršavali svoje vještine i učili od najboljih. Međutim, ovo putovanje nije bilo samo o muzici i violončelu; bilo je i o povezivanju s novim ljudima i kulturama. Svaki susret, razgovor i zajednički trenutak pridonijeli su bogatstvu njihovog iskustva.

Mladi violončelisti, članovi ansambla Cellissimo, ostvarili su izvanredne rezultate na Međunarodnom takmičenju Hummelova strunka, osvojivši sljedeće nagrade:

– Ajna Bučo, 2. mjesto (III kategorija), OMŠ “Mladen Pozajić” Sarajevo
– Ahmed Pelidija, 3. mjesto (III kategorija), OMŠ “Mladen Pozajić” Sarajevo
– Jan Prusac, 2. mjesto (IV kategorija), OGŠ “Ivana pl. Zajca” Mostar
– Faris Delić, 3. mjesto (IV kategorija), OMŠ “Mladen Pozajić” Sarajevo

Članovi ansambla iskazali su ogromno zadovoljstvo što su imali priliku učestvovati u ovako inspirativnom putovanju. Vraćaju se kući bogatiji za nova znanja, iskustva i prijateljstva koja će, vjerujemo, ostati u njihovim srcima. Zahvalni su na prilici koja im je pružena i jedva čekaju primijeniti sve što su naučili u svom daljnjem radu.

“Putovanje u Slovačku bio je doživljaj koji će se pamtiti cijeli život, i njegov značaj za ove djevojčice i dječake ne može se potcijeniti. Hvala svima koji su bili dio ove predivne priče, kao i onima koji su omogućili da do nje dođe”, poručili su iz Ansambla Cellissimo.

“Projekt su iz javnih izvora podržali Fond za potporu umjetnosti i Grad Senec. Neizmjerno smo zahvalni profesoru Janu Krigovskom, Regional Cooperation Councilu (RCC), Farmaviti BiH, te firmama Adana Co, Alfa Therm, Ataco i Infigo IS d.o.o. Sarajevo koji su nas podržali.”