Mustra Orchestra, instrumentalni bend koji baštini utjecaj sevdaha, ali i tradicionalne muzike Balkana, nastupit će u okviru Festivala Baščaršijske noći, u ponedjeljak, 17. jula, u Galeriji sarajevskog BKC-a, s početkom u 20.30 sati. Ulaz je slobodan.

Mustra Orchestra svira originalnu, autorsku, uglavnom instrumentalnu muziku, komponovanu pod utjecajem tradicionalne muzike naroda Balkana. U njihovom muzičkom izražaju primjetni su i utjecaji drugih muzičkih stilova, kao što su jazz, pop, ambijentalna muzika, world, rock, te elektronska muzika uz sevdah, kao zvuk našeg podneblja kojim pletu neponovljivu muzičku mustru. Do sada su objavili dva albuma, „Muzika iz romana“ iz 2018. godine, dok je drugi album “Koraci” objavljen 2020. godine.

Mustra Orchestru čine: Taik Ganić, gitara, žičani instrumenti, Almir Mulaimović, bubanj, perkusije i Asp The Great, DJ, VJ, semplovi. Na do sada objavljenim albumima, pored članova benda, učestvovala je i impresivna ekipa saradnika i gostiju: Zulejha Kečo, Ivana Đurić, Kenan Mačković, Boško Jović, Jusuf Brkić, Amir Misirlić, itd.

Zvuk koji kreira i izvodi Mustra Orchestra neki muzički kritičari nazivaju „sevdah za leteće ćilime“, ali i „slobodna muzika“. I zaista, live performans Mustra Orchestra čini da osjetite svu draž muzike ovog podneblja upakovanu u originalan muzičko-scenski izraz. Sirovi, iskreni tonovi asociraju na muziku koja se izvodi na tradicionalnim instrumentima uz upotrebu savremenih elektronskih uređaja.

Nastup Mustra Orchestra je više od uobičajenog muzičkog koncerta. Uz muzičare koji sviraju svoje instrumente, u tonovima se prepliću i muzičke matrice posebno kreirane za live performans. Kada postoje uvjeti, Mustra Orchestra koristi i videoprojekcije, projicirane na pozadini scene, osmišljene da istaknu temu kompozicije i tako dodaju dodatnu estetsku vrijednost i doživljaj kompletnom ambijentu.