Ateljei mnogih čuvenih umjetnica i umjetnika širom svijeta sačuvani su od propadanja, otvoreni za posjete i šteta je propustiti ih ako vas put dovede u njihovu blizinu. Obično se nalaze u sklopu muzeja i kuća u kojima su umjetnici i umjetnice živjeli, te ćete u njima pronaći i njihovu svakodnevicu, kao i veliki broj umjetničkih djela.

Frida Kahlo

Spisak najzanimljivijih počinje ateljeom španskog slikara Joana Miróa na Mallorci, a nastavlja se rekonstrukcijom ateljea skulptora Constantina Brancusija smještenom u pariški Centre Pompidou i urađenom prema želji umjetnika, čineći dom za 137 njegovih skulptura. Atelje Georgije O'Keeffe u gradu Abiquiú, u američkoj saveznoj državi New Mexico, smješten je u pustinjskim predjelima koji su umjetnici omogućavali istraživanje prirodnog svijeta kojim je bila opčinjena, dok je atelje Fride Kahlo u preuređenoj garaži njene kuće u Coyoacan, predgrađu Meksika, zadržao oblik koji je imao u trenutku njene smrti 1954. godine.

René Magritte

Atelje Francisa Bacona premješten je nakon njegove smrti iz Londona u umjetnikov rodni Dublin, s namjerom da zadrži identično stanje u kojem ga je umjetnik ostavio, a ostavio ga je u potpunom haosu. Američki apstraktni ekspresionisti Jackson Pollock i Lee Krasner iza sebe su ostavili atelje u East Hamptonu s autentičnim ostacima njihovog stvaranja, dok je životni i radni prostor Renéa Magrittea u njegovoj porodičnoj kući Briselu zadržao oblik koji je imao u vrijeme dok je umjetnik u njemu još smišljao koje svakodnevne, upotrebne predmete da iskoristi za svoja djela.

Jackson Pollock i Lee Krasner

Francis Bacon

Georgia O'Keeffe

Constantin Brâncuși