Tri vrsne umjetnice iz Sarajeva: Belma Alić (violončelo), Belma Šarančić (harmonika) i Belma Lizde Kurt (glas), u svom muzičko-teatarskom performansu donose ezoteričan, povremeno i šokantan zvuk, pun emocija i iznenađenja. Kroz svoj nastup, one pričaju priču o planeti Zemlji, nestanku pčela, apokalipsi, o Bogu, o Ratu, o Miru, o gubitku empatije. Ovaj put, na nastupu najavljenom za 9. maj s početkom u 19.30 sati u Narodnom pozorištu Tuzla, gošća iznenađenja je Tamara Arsovski na violini.

Performans se zasniva na poeziji, klasičnoj i modernoj kompoziciji za čelo i harmoniku, alternativnom roku, treadicionalnim zvukovima iz cijelog svijeta. Muzički zid koji dolazi od tri Belme, izražava ono što se ne može reći, a o čemu je nemoguće ćutati. To je zvuk koji pogađa u srce. Jedna od dobrih strana muzike je što, kada te pogodi, ne osjećaš bol, već zadovoljstvo.

3Bees je uvijek u vezi s trenutkom u kojem se dešava. Ovog puta je to Dan pobjede nad fašizmom. Nekom je taj dan memorijalan, nekome simboličan, a nekome je ironija na njegovu stvarnost. Upton Sinclair je definirao fašizam na ovaj način: “Fašizam je kapitalizam plus ubistvo.” Šire gledano, fašizam je politička, ideološka i sociološka forma, iz koje je izbačena, na opće zadovoljstvo, ljudskost.