U Sarajevu će se u periodu od 13. do 23. maja održati 29. izdanje festivala Sarajevske večeri muzike. Organizatori SVEM-a za ovu godinu pripremili su pet koncerata, od kojih će dva biti izvedena u dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo sa Sarajevskom filharmonijom, a tri u koncertnoj dvorani Cvjetko Rihtman.

U impozantnom ambijentu koncertne dvorane Narodnog pozorišta Sarajevo, publika će i ovoga puta imati priliku da potraži kartu više kako bi prisustvovala koncertu otvorenja ovogodišnjeg Festivala na kojem će nastupiti pijanista Simon Trpčeski, prefinjene izražajnosti i virtuoznosti, koja ga je hitro lansirala u svjetski vrh pijanizma. Simon Trpčeski će nastupiti sa Sarajevskom filharmonijom pod dirigentskom palicom maestra Ive Lipanovića, koji će se predstaviti popularnim djelom iz opusa Sergeja Rahmanjinova, te će Sarajevska filharmonija isprva izvesti najpopularniju simfoniju Ludwiga van Beethovena, a zatim i kompoziciju za simfonijski orkestar internacionalno afirmiranog suvremenog bosanskohercegovačkog kompozitora, Ališera Sijarića.

Pored koncerata za solistu i orkestar, pri ovogodišnjem Festivalu će se održati i niz koncerata za kamerne sastave vrhunskih izvođača u koncertnoj dvorani Cvjetko Rihtman, počevši koncertom violistice Etleve Karadže i pijanistice Sonje Radojković, dok ćemo u nastavku ići na putovanje kroz historiju baroknih, neoklasicističkih i suvremenih kompozicija koje će izvesti sarajevski gudački kvartet SA Sinfonietta u sastavu Tamara Arsovski – violina, Alma Dizdar – violina, Aida Deljkić – viola i Belma Alić – violončelo. Muzičko putovanje kroz historiju završavamo koncertom pod nazivom Muzika svijeta internacionalno poznatog RomAn Dua – oboistice Sanje Romić i gitariste Zorana Anića, koji će putem posebno odabranog programa i aranžmana najaviti ljeto uz tradicionalne zvuke Španije, Brazila i Kube.

Završetak bogate i stilski eklektične muzičke sezone 29. Sarajevskih večeri muzike opravdava tendenciju za stalnom ekspanzijom njenog muzičkog ambijenta, sačuvavši najveće iznenađenje za koncert zatvaranja. Koncert zatvaranja će biti održan u čast 100 godina Sarajevske filharmonije, na kojem će nastupiti jedan od najvećih klarinetista današnjice – Andreas Ottensamer, koji već godinama ne napušta sami vrh liste svjetskih klarinetista, a svoj virtuozitet i muzički profesionalizam odnedavno počinje ispoljavati i u ulozi dirigenta. Andreas Ottensamer će kao senzacija ovogodišnjeg festivala nastupiti u Narodnom pozorištu Sarajevo uz Sarajevsku filharmoniju i rezidentnu dirigenticu SVEM-a, Samru Gulamović. Široj javnosti će ponuditi jednu od najljepših kompozicija za klarinet – Sonatu za klarinet i orkestar kompozitora Johannesa Brahmsa u orkestraciji Luciana Beria.

S velikim nestrpljenjem i iščekivanjem ovogodišnjeg izdanja 29. Sarajevskih večeri muzike, želimo našoj publici ponuditi isključivo najbolje muzičke sadržaje, kao znak zahvalnosti što nas vjerno prati posljednjih gotovo 30 godina, te svake godine s nama proživljava momente u kojima Sarajevo postaje centrom muzičkog, umjetničkog i kulturnog zbivanja”, poručili su organizatori Sarajevskih večeri muzike.