Uz zvuke najpoznatijih djela klasične muzike u izvedbi svjetskih umjetničkih imena, 29. Sarajevske večeri muzike se u maju ove godine vraćaju na veliku scenu Sarajeva, i to u periodu od 13. do 23. maja,  kada će održati pet nastupa klasične muzike na dvije lokacije, a to su Narodno pozorište i koncertna sala Cvjetko Rihtman u sklopu Srednje muzičke škole u Sarajevu.

Okupljeni oko zajedničkog cilja da bh. publici u svakom izdanju pruže životnu priliku da prisustvuju nastupima vodećih muzičkih umjetnika današnjice, ali i da potaknu razvoj profesionalizma domaćih izvođača i kompozitora, 29. SVEM 2023 ponovno nudi iznimno bogat koncertni program.

U impozantnom ambijentu koncertne dvorane Narodnog pozorišta Sarajevo, publika će i ovoga puta imati priliku da potraži kartu više kako bi prisustvovala koncertima pijaniste Simona Trpčeskog prefinjene izražajnosti i virtuoznosti koja ga je hitro lansirala u svjetski vrh pijanizma, te koncertu zatvaranja koji će biti održan u čast 100 godina Sarajevske filharmonije na kojem će nastupiti jedan od najvećih klarinetista današnjice – Andreas Ottensamer, koji već godinama ne napušta sami vrh liste svjetskih klarinetista.

Pored koncerata za solistu i orkestar, pri ovogodišnjem Festivalu će se održati i niz koncerata za kamerne sastave vrhunskih izvođača u koncertnoj dvorani Cvjetko Rihtman, počevši koncertom violistice Etleve Karadže i pijanistice Sonje Radojković, zatim gudačkog kvarteta SA Sinfonietta, te RomAn Dua.

“S velikim nestrpljenjem i iščekivanjem ovogodišnjeg izdanja 29. Sarajevskih večeri muzike, želimo našoj publici ponuditi isključivo najbolje muzičke sadržaje, kao znak zahvalnosti što nas vjerno prati posljednjih gotovo 30 godina, te svake godine s nama proživljava momente u kojima Sarajevo postaje centrom muzičkog, umjetničkog i kulturnog zbivanja”, izjavili su organizatori Sarajevskih večeri muzike.