Foto: Velija Hasanbegović

U petak, 15. septembra 2023. godine, s početkom u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, povodom obilježavanja 100 godina Sarajevske filharmonije, bit će upriličen „Gala koncert“ u izvedbi solista i hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestra Samra Gulamović i maestro Dario Vučić.

Pred sarajevskom publikom nastupit će solisti Narodnog pozorišta Sarajevo Jasmin Bašić, Aida Čorbadžić, Katarina Kikić Marić, Melisa Hajrulahović Tomić, Amir Saračević, Ivan Šarić, Marko Kalajanović, Denis Isaković i Ileš Bečei.

U okviru programa će biti izvedena djela kompozitora: Mascagnia, Gotovca, Glinke, Cilea, Verdia, Puccinia, Bizeta, Donizettia, Mozarta te Rossinia.

100 godina Sarajevske filharmonije

Sarajevska filharmonija djeluje od 1923. godine što je čini jednom od najstarijih institucija kulture u Bosni i Hercegovini. O uspjehu orkestra svjedoče brojna domaća i međunarodna priznanja, kao i gostovanja slavnih imena iz svijeta umjetničke muzike. Jedini je profesionalni simfonijski orkestar koji djeluje na području Bosne i Hercegovine njegujući simfonijsku muziku domaćih i inostranih kompozitora, te kao takav predstavlja kulturološki simbol naše zemlje. Svojim djelovanjem i kontinuiranim koncertnim sezonama uveliko obogaćuje kulturni život grada i države.

U svojoj 100. obljetnici nastavlja težiti ka ciljevima postavljenim u začetku svoje djelatnosti, ostajući tako jedan od svjetionika kulturne scene i svakako jedna od najvažnijih karika u lancu sarajevskog i bosanskohercegovačkog muzičkog života.

Rezervaciju ulaznica možete izvršiti online putem www.nps.ba.

Radno vrijeme blagajne:
Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00-11:30 i od 15:30-19:30 sati.
Ostalim radnim danima od 9:00-15:00 sati.