Foto: Zlatan Menković

Sinoć je u Spomen kući Svetozara Ćorovića održan četvrti koncert projekta “Zvuk priče”, koji je privukao ljubitelje klasične muzike iz Mostara. Gudački trio „SA Sinfonietta“ izveo je nezaboravnu interpretaciju jednog od najslavnijih djela Johanna Sebastiana Bacha – Goldberg varijacije.

Ansambl, u čijem sastavu su violinistkinja Alma Dizdar, violistica Aida Deljkić i violončelistkinja Belma Alić, izveo je ovo klasično djelo gotovo besprijekorno, gdje je svaki ton imao svoje precizno mjesto i priču. Nastup je jasno otkrio ozbiljan trud izvođača u pripremi zahtjevnog komada, a ta predanost im se višestruko isplatila kroz visokokvalitetnu izvedbu.

Prije početka izvođenja Goldberg varijacija, muzikolog Rijad Kaniža je publici predstavio značaj djela, istovremeno ukazujući na ključne elemente harmonije i melodije na koje bi publika trebala obratiti pažnju kako bi maksimalno kvalitetno iskusila slušanje. Zadovoljstvo publike nije izostalo, a nakon završetka koncerta uspostavljena je interakcija s prisutnima, koji su bili zainteresirani za dodatne informacije i dijeljenje svojih dojmova o slušanju.

Koncert je organiziran u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz podršku Grada Mostara.