Koncertom koji će se održati 24. maja u Sarajevu, u dvorani Mirza Delibašić Centra Skenderija, Zabranjeno pušenje će obilježiti 40 godina od objave prvog albuma “Das ist Walter”, Skenderija će obilježiti 55 godina dvorane, a Oslobođenje će obilježiti svojih 80 godina djelovanja.

“Zenica Blues”, “Selena, vrati se, Selena”, “Anarhija All Over Baščaršija”, “Šeki is on the Road Again” i ostali vječni hitovi upravo su s tog prvog albuma koji je posveta Walteru, ilegalcu iz Drugog svjetskog rata, simbolu otpora fašistima, koji je poginuo 1945. godine na dan oslobođenja Sarajeva.

Svojim revolucionarnim pogledom i idejama, Zabranjeno pušenje je još davne 1980. godine unijelo novu energiju i pravac u muziku, ali i u društvo. Od tada do danas, nakon dvanaest studijskih i šest live kompilacijskih albuma, održavaju nivo kvalitete i energije istim, ako ne i boljim nego na početku.

Kao kruna njihovom stvaralaštvu i radu, međusobnim vezama te vezom sa Sarajevom, tačnije Skenderijom, 2022. godine nastao je film “Svjetla Sarajeva”, u režiji Srđana Perkića. Film, za koji je Davor Sučić napisao scenarij, 2023. godine je osvojio nagradu “Audience Award” za najbolji dokumentarni film na 18. South East European Film Festivalu u Los Angelesu, kao i na još šest drugih festivala.

Na velikom koncertu, 24.5.2024. u Skenderiji, očekuje nas pravi spektakl i pokoje iznenađenje. Zabranjeno pušenje provest će nas kroz najbolje od najboljeg. Tako će se na listi uz Waltera, sigurno naći omiljeni nam i dobro poznati likovi poput Pišonje i Žuge, Fikrete, Guzonjinog sina, Ibre, Halida i djevojčica kojima miriše koža.

Vrhunsku i dobro uhodanu postavu čine Davor Sučić aka Sejo Sexon, Robert Boldižar Robi, Toni Lović, Branko Trajkov Trak, Dejan Orešković Klo i Anđela Zebec. Noviji dodatak ekipi je talentirani muzičar i svirač usne harmonike, višestruki dobitnik Porina, Tomislav Goluban.

Ulaz na koncert će biti slobodan, a sam koncert je poklon grupe Zabranjeno pušenje, Centra Skenderija i lista Oslobođenje građanima Sarajeva i gostima grada Sarajeva.