Neki od najvećih svjetskih medija, među kojima su i RollingStone i DJ Mag, najavili su prva imena ovogodišnjeg EXIT festivala, dok je popularni Euronews otišao i korak dalje i pozvao čitatelje da, umjesto daleke Coachelle, posjete neke od najpoznatijih evropskih festivala, pri čemu su posebno istakli EXIT.

Poznati Euronews portal pisao je o ovom mnogo puta nagrađivanom festivalu, navodeći velika muzička imena koja nas čekaju, ali i ljepotu Petrovaradinske tvrđave i sve benefite koje geografska lokacija samog festivala sa sobom nosi. U svom članku redakcija je sada otišla i korak dalje i pozvala sve Evropljane da zaborave na daleku Coachellu, kada im EXIT nudi odličnu festivalsku energiju i velika muzička imena, autentično okruženje i nezaboravne trenutke, a sve to po mnogo povoljnijim cijenama i bez potrebe da proputujete pola svijeta.

„Svi već uveliko pričaju o nedavno objavljenom programu Coachelle za ovu godinu. Ipak, imamo odlične vijesti za vas – Evropa to radi bolje!“, piše Euronews, nabrajajući najbolje evropske festivale, među kojima je i EXIT kao „balkanski drum‘n’bass, techno i hip-hop raj“.

Uz najavu da će ovogodišnji EXIT biti održan od 10. do 14. jula, i čuveni muzički magazin RollingStone objavio je prva imena programa festivala. U svom članku RollingStone piše: „EXIT festival održava se na jedinstvenoj lokaciji! Petrovaradinska tvrđava, sagrađena u 17. vijeku pored rijeke Dunav, u srpskom gradu Novom Sadu, pruža impresivan ambijent za ovaj festival i nudi nesvakidašnju atmosferu na preko 40 bina i zona“, navodi ovaj kultni magazin i dodaje: „Festival je nastao 2000. godine iz studentskog pokreta koji se borio za demokratiju i slobodu. Danas je EXIT jedan od najpopularnijih muzičkih događaja u Evropi, popularan zbog svoje jedinstvene atmosfere i izuzetnih nastupa“.

Vodeći magazin o elektronskoj muzici, DJ Mag, također je najavio ovogodišnje izdanje festivala. Ovaj legendarni magazin već dugo prati EXIT, a njegovu atmosferu opisuje kao „najveličanstvenije prizore koje možete videti na bilo kom plesnom događaju širom svijeta“.

NME u svom članku ističe diverzitet programa i navodi da su ih već prva imena festivala „oduvala“. Pored ovih, prva imena EXIT festivala objavili su i brojni veliki mediji u svijetu muzike, kao što su We Rave You, Crack Magazine, IQ Magazine i mnogi drugi.

EXIT festival već je objavio prva 24 izvođača za svoje naredno izdanje, EXIT Starseeds. Program mts Dance Arene predvodi najpopularniji DJ svih vremena i simbol ove profesije – Carl Cox. Pored njega, na jednoj od najvećih festivalskih bina nastupit će i Bonobo, berlinska zvijezda Klangkuenstler, Sama’ Abdulhadi, Barry Can’t Swim, Franky Wah i, kao domaća podrška, Mene.

Sa Tesla Universe bine čut će se snažni gitarski rifovi Toma Morella, jednog od najboljih svjetskih gitarista i koosnivača legendarnog benda Rage Against the Machine, zatim nonšalantni zvuci boga trap muzike, Gucci Manea, a po prvi put u Srbiju dolaze i pop-rap ikone Black Eyed Peas. Tu je i mlada, ali već planetarno popularna Kenya Grace, britanski Rudimental, kao i John Newman, The Exploited, Dub FX, Willy William, Ian Asher i Steve Angello i vodeća regionalna senzacija Joker Out.

Na Visa Fusion bini moći ćemo čuti grčki bend Villagers of Ioannina City, kao i češki Lakeside X, dok nam žestoki zvuk sa Explosive bine obećavaju Coroner i Nemesis. Nova imena festivala stižu uskoro!

Naredno izdanje EXIT festivala, sa temom EXIT Starseeds i sloganom „Probudimo naše supermoći zajedno“, bit će održano od 10. do 14. jula 2024. na Petrovaradinskoj tvrđavi, uz nulti dan rezervisan za posebni Starseeds Takeover performans na Tesla Universe bini. Četvorodnevne ulaznice po promo cijeni od 128 KM i uz uštedu od 50% dostupne su ovdje, kao i na prodajnim mjestima u zemlji.