Trinaesto izdanje PitchWise festivala ženske umjetnosti i aktivizma u Bosni i Hercegovini održat će se od 13. do 16. septembra u Sarajevu, u JU Centru za kulturu (Ulica Branilaca Sarajeva 24, bivši BKC), te u Domu mladih Centar Skenderija (Terezija).

Centralna tema trinaestog po redu PitchWise festivala je Vještičije sijelo „Bajke i cajke“ – Dekonstrukcija patrijarhalnih normi.

„Narodna vjerovanja su doprinjela da mnogi smatraju da broj 13 donosi nesreću i često broj 13 je povezan i sa vještičarenjem i vješticama. Priče o vješticama, prema narodnim vjerovanjima i danas izazivaju jezu, a historijska činjenica je ta da su žene pod optužbom da su vještice bile mučene i paljenje na najokrutnije moguće načine. Još od srednjeg vijeka, „aspekt ženskog“ je povezan s vješticama. Žene koje su bile samostalne i koje su željele samostalno da donose odluke, ukratko, žene koje se nisu uklapale u nametnute norme bile su vještice. Šta su feministkinje danas? Žene koje se ne žele uklopiti u nametnute patrijarhalne norme i zalažu se protiv njih. Danas su žene širom svijeta zbog patrijarhalno tradicionalnih običaja svakodnevno izložene najtežim oblicima mučenja, sakaćenja, spaljivanja, odsjecanja dijelova tijela, silovanja, ubijanja i to samo što su žene. Lov na vještice nije gotov.

Zato, mi vještice, organizujemo sijelo koje će dekonstruisati naše običajne prakse koje počinju od bajki, narodnih poslovica, turbo folkerskih pjesama i koje zatvaraju ženske slobode u kaveze! Kreiramo prostor, priče, diskusije i prakse u kojem će žene da izađu iz svojih mentalnih i fizičkih kaveza!“, istakle organizatorice PitchWisea.

Program Festivala možete pronaći ovdje, a on donosi pregršt radionica, razgovora, umjetničkih izložbi i performansa, te muzičkih sadržaja. Između ostalog, moći ćete pogledati stand-up komičarku Elvedinu Alić, performanse Biljane Kosmogine i Sonye Renee Taylor, ići na radionicu grnčarenja s Tatjanom Kovačević – Vidović, poslušati koncert Sajsi MC, te prisustvovati panel diskusijama o opresiji i nasilju nad ženskim tijelom i aktivistkinjama koje brane ženska prava.