Renominarni gitarista Zoran Krajišnik solističkim recitalom u Bošnjačkom institutu će 25. aprila s početkom u 20 sati otvoriti program trinaestog po redu Sarajevo International Guitar Festivala.

Karijeru ovog afirmiranog umjetnika, rođenog u Sarajevu, krase nagrade osvojene na brojnim takmičenjima i festivalima, poput one na Internacionalnom gitarskom takmičenju Volos (Grčka, Rekanati (Italija) ali i specijalne nagrade za najuspešnijeg učesnika Međunarodnog takmičenja u Livornu (Italija).

Nastupao je kao solista ili sa simfonijskim orkestrima širom svijeta (Rusija, Slovačka, Nemačka, Francuska, Danska, Engleska, SAD, Rumunija, Mađarska, BiH, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Italija, Luksemburg, Grčka), a jednako zapažene rezultate ostvario je i svirajući solistički ili kamerno.

U bogatoj diskografiji ističu se kompakt diskovi “Alba del Dia” sa flautistkinjom Laurom Levai Aksin, solistički CD “Horizonti” te izdanje “Ben ritmato e deciso” sa klarinetistom Aleksandrom Tasićem sa kojim svira u duu od 2007. godine.

Publici Sarajevo International Guitar Festivala, Krajišnik će se predstaviti djelima J. Sebastiana Bacha, M. Llobeta, E. S. de la Maze i R. S. de la Maze, a kojima će iskazati svu raskoš svog muzičkog talenta. Ulaz na koncert je slobodan.

Zoran Krajišnik

Koncertni program 13. Sarajevo International Guitar Festivala

Zoran Krajišnik (Srbija/Serbia)
25/4/2024/Četvrtak/Thursday, 20.00
Bošnjački institut/Bosniac Institute

Kristina Vårlid (Norveška/Norway)
26/4/2024/Petak/Friday, 20.00
Dom Oružanih snaga BiH/ Hall of Armed Forces B&H

Judicael Perroy (Francuska/France)
27/4/2024/ Subota/Saturday, 20.00
Dom Oružanih snaga BiH/ Hall of Armed Forces B&H

Jure Cerkovnik & Jaka Mihelač (Slovenija/Slovenia)
28/4/2024/Nedjelja/Sunday, 20.00
Dom Oružanih snaga BiH/ Hall of Armed Forces B&H

Luis Alejandro García (Španija/Spain)
29/4/2024/Ponedjeljak/Monday, 20.00
Bošnjački institut/Bosniac Institute

Ulaz na sve događaje je besplatan.