Na početku svega bio je EXIT. Već u svojim prvim godinama, festival je ispisao historiju kao prvo masovno okupljanje mladih nakon ratova devedesetih, postavljajući se kao stub izmirenja na našim prostorima. Kako je organizacija rasla, samo u protekle dvije godine EXIT je organizirao 50 događaja u 12 zemalja, a njegovo srce nalazi se i kuca upravo u našem regionu. Ako crvenom olovkom spojimo pulsne tačke Exitovih regionalnih događaja, zaključno sa najnovijim dodatkom, festivalom Unity84 koji će ovog vikenda proslaviti 40 godina od održavanja Zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu, dobit ćemo upravo to – jedno veliko srce koje simbolizira ljubav i sinergiju, koju EXIT svojim festivalima širi na prostoru bivše Jugoslavije.

„Simbolično je što festival koji slavi godišnjicu jednog od najvećih dometa bivše Jugoslavije kompletira naše regionalno srce. Olimpijada je simbol zajedništva i zdravog duha, a upravo takve vrijednosti utkane su u DNK naših događaja”, rekao je Dušan Kovačević, osnivač i direktor EXIT festivala.

Danas internacionalni i višestruko nagrađivani ljetnji muzički festival osnovan je još daleke 2000. godine, prije skoro četvrt vijeka, a održava se svake godine na jednoj od najljepših festivalskih lokacija u svijetu – na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Svjetsku prepoznatljivost Exitu donijela su velika imena koja su se čula sa bina festivala, brojni posjetitelji iz cijelog svijeta, ali i poznata i brižljivo čuvana magična energija festivala.

Već u svojim prvim godinama, EXIT je izgradio snažnu reputaciju društvenog pokreta mladih i pozicionirao se kao stub izmirenja u regionu. S ciljem da njeguje vrijednosti mira i slobode, pored matičnog festivala u Novom Sadu, osnovani su No Sleep u Beogradu, Sea Dance i Ada Divine Awakening u Crnoj Gori, Sea Star u Hrvatskoj, Get EXITed u Makedoniji i najnoviji dodatak Exitovoj festivalskoj porodici – Unity84 u Bosni i Hercegovini. Svi zajedno, tu su da predstave univerzalnu ljubav i kokreaciju u regionu.

Exitovo veliko regionalno srce prikazano je i na animaciji, dok je za muzičku podlogu simbolično iskorišten singl jednog od najuspješnijih producenata sa naših prostora, Spacea Motiona, na kom mu se pridružuje američka pjevačica JES. Riječ je o traci „Universe”, prvom izdanju objavljenom za Exitovu rastuću diskografsku kuću Soundscape, koja je u vrhu vodeće Beatport Hype: Melodic House & Techno liste provela 12 uzastopnih sedmica!

Pored regionalnih festivala, EXIT organizuje i brojne događaje u Evropi i svijetu – 2023. godine iz Exitove organizacije izašla su 24 događaja u 13 različitih gradova i 6 zemalja u svijetu. Zajedno sa 2022. ta brojka čini čak 50 događaja u 12 zemalja i oko milion posjetitelja iz svih krajeva planete.

Sljedeća stanica je upravo festival Unity84 u Sarajevu i na olimpijskoj planini Bjelašnici, koji će kompletirati Exitovo srce širom bivše Jugoslavije simboličnim obilježavanjem 40 godina od Zimskih Olimpijskih igara i prisjećanjem na godinu kada je Sarajevo, a sa njim i cijeli region, bilo centar sportskog svijeta.

Unity84 bit će održan 2. i 3. marta, a festival predvode svjetske zvijezde elektronske muzike Hot Since 82 i Lee Burridge. Kao jedan od simbola zajedništva nastupit će i vodeći sarajevski dvojac After Affair, wunderkind srpske i regionalne scene Lanna, kao i brojni DJ-evi iz Sarajeva, Banja Luke i Mostara.