U želji da se dodatno unaprijedi znanje o značajnim ženama Bosne i Hercegovine, inicijativa #ŽeneBiH je, nakon izdavanja #ŽeneBiH – ilustrirane knjige o izuzetnim bh. ženama, pripremila online kviz #ŽeneBiH. Putem ovog kviza svi/e zainteresirani/e mogu provjeriti svoje znanje o ženama BiH koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju, ali i ujedno naučiti nešto novo o njima.

Kviz #ŽeneBiH možete pronaći ovdje.

Kviz sadrži 26 pitanja o ženama koje su uvrštene u istoimenu knjigu, a nakon svakog odgovora na raspolaganju je više informacija o radu i životu ovih žena. „Nadamo se da će svi/e iskoristiti ovu priliku da testiraju svoje znanje o izuzetnim ženama BiH, kao i da saznaju nove informacije o njima. Također vas pozivamo da link za kviz podijelite na svojim društvenim mrežama, i tako proširite znanje o značajnim ženama BiH!“, poručuju Amila Hrustić Batovanja, Masha Durkalić i Hatidža Gušić, osnivačice inicijative #ŽeneBiH.

Podsjetimo, volonterska inicijativa #ŽeneBiH započela je u martu 2018. godine kada su Amila Hrustić Batovanja, Masha Durkalić i Hatidža Gušić odlučile putem naloga na društvenim mrežama svakog dana objavljivati vizuale s biografijom i fotografijom po jedne izuzetne žene koja je svojim radom i zalaganjem doprinijela oblikovanju bh. društva. Ohrabrene reakcijama, odlučile su izdati knjigu s biografijama izuzetnih bh. žena čije ilustracije potpisuje 50 bh. ilustratorica, umjetnica i dizajnerica iz BiH. Knjiga je finansirana putem individualnih donacija i Indiegogo crowdfunding kampanje koja je tokom septembra i oktobra prošle godine prikupila 513% potrebnih sredstava, što je čini najuspješnijom crowdfunding kampanjom u BiH.

Nakon dugotrajnog i intenzivnog istraživanja, te snažne podrške zajednice koja se okupila oko ove ideje, knjiga #ŽeneBiH je objavljena u martu 2019. godine, promovirana velikom izložbom 50 ilustracija iz knjige u Umjetničkoj galeriji BiH, na Međunarodni dan žena, 8. marta, i trenutno je u prodaji.